Main menu

header

de Cătălina Tăgârtă

Iarna este foarte greu să ţinem la distanţă răceala şi guturaiul, pentru că virusurile ne pândesc peste tot, în autobuze, în metrou, la birou, în magazine, în şcoli şi chiar la uşa medicului de familie. Şi totuşi acest lucru nu este imposibil pentru cine urmează câteva sfaturi simple şi apelează din timp la remediile din natură.

Extractul de echinacea alungă strănutul
În cazul în care răceala v-a „prins” în mreje, nu daţi fuga la medic, ci apelaţi mai întâi la plante. La primele semne de boală, cum ar fi strănuturile dese şi usturimile în gât, este recomandat extractul de echinacea - ce are o acţiune imunostimulatoare deosebită - sau gargara cu infuzie de salvie şi propolis lichid (contra durerilor de gât).
De asemenea, sunt utile ceaiurile fierbinţi de soc, de busuioc, de cimbrişor sau de rozmarin în care se storc lămâie sau grepfrut (nu în lichidul fierbinte!). Poate fi de ajutor şi propolisul solid - se mestecă unul-două grame pe zi - sau mierea cu propolis.

Ceai de salvie pentru gât
Contra durerilor de gât se mai recomandă ceaiul de salvie fierbinte, băut cu înghiţituri mici. Şi compresele cu infuzii din aceste plante sau împachetările cu felii de lămâie, puse de jur-împrejurul gâtului, atenuează simţitor simptomele. Acestea se acoperă cu un fular gros şi se lasă să acţioneze timp de o oră sau pe parcursul nopţii.

Pătlagina potoleşte tusea
Persoanele care tuşesc e bine să apeleze la infuziile de cimbru, acesta având o acţiune calmantă, antispastică şi bactericidă, favorizează totodată expectoraţia. Cimbrul poate fi administrat însă numai pe perioada zilei.
Şi pătlagina poate fi de ajutor, deoarece fluidizează secreţiile şi ameliorează spasmele obositoare cauzate de tuse. În plus, combinaţia de cimbru cu pătlagină relaxează contracţiile căilor respiratorii. Şi siropurile cu extracte de pătlagină şi anason sunt bune şi se iau, de preferinţă, seara, pentru preîntâmpinarea acceselor de tuse peste noapte.
Apelaţi la leacurile băbeşti cu care se tratau bunicii noştri: sarea de bucătărie, trasă pe nări, fluidizează şi elimină secreţiile nazale.

Teiul coboară temperatura
În cazul în care apare febra, ea trebuie redusă prin aplicarea de comprese pe piept şi pe coapse. Rezultate bune în combaterea acesteia se obţin prin activarea transpiraţiei, respectiv prin consumarea unei cantităţi mari de infuzii de tei ori de soc.

Guturaiul, „îmblânzit” cu un balsam de casă
În cazul în care s-a „instalat” guturaiul, cel mai bun remediu împotriva acestuia îl constituie terapia cu uleiuri eterice pentru inhalaţii. Pe piept şi pe spate se poate aplica, prin masaj, un balsam preparat în casă din: zece picături de uleiuri de mentă, zece de cimbru şi o jumătate de pahar cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui. De asemenea, uleiurile de molid şi de pin stimulează expectoraţia, având şi rol dezinfectant. Spre deosebire de medicamentele clasice, aceste uleiuri nu agresează mucoasele.

Plimbările în aer liber întăresc imunitatea

Pentru a înfrunta iarna e necesar să vă întăriţi sistemul imunitar prin câţiva paşi simpli: faceţi cât mai multă mişcare în aer liber, asiguraţi-vă că aveţi o hrană echilibrată şi bogată în vitamine, protejaţi-vă cât mai bine de stres, dormiţi suficient şi, nu în ultimul rând, păstraţi-vă buna dispoziţie. În plus, plimbările pe vreme rea sunt binevenite, nu trebuie să vă feriţi de ele. Duşurile alternative, calde şi reci, reprezintă mijloace utile de călire, cu o influenţă benefică asupra rezistenţei la îmbolnăvire. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool, fumul de ţigară şi aerul uscat din camerele încălzite cu calorifere produc efecte negative şi sensibilizează organismul. Mai ales ultimele două suprasolicită căile respiratorii şi irită mucoasele, al căror rol este de a respinge atacul lansat de virusuri şi de bacterii.

- Menţineţi un grad corespunzător de umiditate în încăperile în care staţi folosind un aparat special sau punând pe calorifere (nu electrice!) prosoape umede sau un vas din ceramică sau din sticlă umplut cu apă.