Main menu

header

de Daniela Anton

- Un aliment perfect în post

Soia este un înlocuitor excelent pentru carne, sănătos şi cu un preţ accesibil, de aceea este preferat în special în perioadele de post.

Sursă importantă de fibre, săruri minerale şi vitamine
Soia este cea mai bogată sursă vegetală de proteine de calitate superioară, având o valoare biologic comparabilă cu proteinele din albuş sau din lapte. În plus, conţine şi lipide.
Boabele de soia seamănă ca formă cu cele de fasole şi sunt, în general, galben-aurii, dar există şi varietăţi de culoare neagră, verde sau roşie. Proteinele din acest aliment conţin toţi aminoacizii esenţiali, în proporţii optime. Mai exact, sunt acei aminoacizi pe care organismul uman nu-i poate produce, dar de care are absolută nevoie. De asemenea, soia constituie o sursă importantă de fibre alimentare, săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, fier) şi vitamine (A, B1, B6, D, E), acid folic şi acizi graşi polinesaturaţi Omega-3.

Îi apără pe diabetici
Soia este o legumă cu gust şi proprietăţi ca ale cărnii. În plus, nu conţine colesterol şi are un procent scăzut de grăsimi saturate, fiind ideal persoanelor care vor să ţină sub control riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Celor care au deja probleme cu colesterolul li se recomandă să consume zilnic soia (sub diverse forme), tocmai pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge, protejând astfel sistemul circulator de afecţiuni, precum hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, hipercolesterolemie şi alte afecţiuni cauzate de diabet.
S-a dovedit, de asemenea, că soia are certe efecte de stabilizare a insulinei în sânge, prevenind dezechilibrele de nutriţie.

Previne cancerul şi osteoporoza
Substanţa-minune din soia o constituie fitoestrogenii, nişte hormoni vegetali asemănători celor sexuali (estrogen şi progesteron). Studii efectuate de centre universitare de renume din lume au dovedit acţiunea certă a fitoestrogenilor din soia în prevenirea cancerelor de sân, uterin, ovarian, dar şi a celor de piele, de colon, de plămâni, de ficat, de pancreas şi de esofag.
Conţinutul de fitoestrogeni din soia o face indispensabilă în dieta femeilor aflate la menopauză sau în perioada premergătoare acesteia, acţionând asemănător unui tratament hormonal de substituţie. De aceea, soia contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei şi împiedică instalarea osteoporozei, prin fixarea calciului în oase. La bărbaţi, consumul de soia reduce evoluţia adenomului de prostată.

Câte calorii are

- 100 g sau ml de produs din soia conţin:
Lapte de soia 40
Crochete vegetale în sos tomat 136
Crochete vegetale de soia 280
Hamburger de soia 110
Parizer vegetal 215
Soia granule 357
Şniţele soia 280
Cuburi soia 350
Seminţe de soia uscate 451
Boabe de soia verzi 130

Reţetă - Chifteluţe

Ingrediente: 300 g soia granule, 120 g făină albă, 4 căţei de usturoi, 50 ml apă minerală, 50 ml ulei, sare, piper măcinat, cimbru şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: se pun granulele de soia la fiert în apă cu sare timp de 30 de minute. Se strecoară şi se lasă la scurs, după care soia se stoarce bine între mâini ca să iasă apa. Se aşază într-un bol, se adaugă făină, usturoiul pisat, sare, piper şi cimbru. Se amestecă până se omogenizează, apoi, treptat, se adaugă cei 50 ml apă minerală şi cei 50 ml ulei şi se amestecă până se încorporează totul. Trebuie să se obţină un amestec omogen. Cu mâinile umezite în apă rece se formează chifteluţe de mărimea dorită. În acest timp se pune uleiul la încins şi, când este fierbinte, se pun chifteluţele la prăjit.

Atenţie! Deşi are nenumărate calităţi, soia nu trebuie inclusă în hrană pe perioade lungi, pentru că un exces de estrogen ar putea produce dezechilibre hormonale, mai ales la femeile tinere. Ideale pentru consum sunt perioadele de post, când se pot mânca zilnic circa 200 g, sub diferite forme.