Main menu

header

de Adela Stăncescu

Arbust originar din India şi Sri Lanka, se foloseşte de sute de ani în ţările din sudul Asiei şi în China îndeosebi pentru tratarea infecţiilor. Planta este cultivată pentru rădăcina şi frunzele ce au efecte antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare.

Combate infecţiile respiratorii
Cu mult înainte ca antibioticele să fie inventate, medicina indiană beneficia de acest antibiotic natural. De-a lungul vremii, Andrographis paniculata şi-a dovedit proprietăţile miraculoase în lupta împotriva leprei, malariei, febrei tifoide şi hemoroizilor, stimulând sistemul imunitar. Studiile realizate în Europa au arătat că planta a redus semnificativ durerile de cap şi de gât, pe cele provocate de sinuzită şi pe cele musculare. Mai mult, contribuie la prevenirea infecţiilor tractului respirator şi este un bun expectorant. De cele mai multe ori este folosită pentru tratarea răcelilor, gripei şi a alergiilor.
În medicina tradiţională chineză, Andrographis paniculata este utilizat pentru orice problemă de sănătate, de la cele gastrointestinale până la infecţiile în gât şi afecţiunile pielii (inclusiv acnee).

Preîntâmpină formarea cheagurilor
Substanţa activă pe care o conţine această plantă este un compus numit andrographolide, foarte bună în terapiile împotriva tumorilor, reuşind să inhibe proliferarea diferitelor tumori.
Cercetătorii au demonstrat că Andrographis paniculata previne formarea cheagurilor de sânge şi este un bun protector pentru ficat şi bilă. Specialiştii atrag atenţia că planta provoacă unele reacţii adverse, dar acestea sunt nesemnificative.
În prezent se fac teste pentru a se observa efectele asupra virusului HIV, iar rezultatele obţinute până acum au fost încurajatoare.

Pont! Andrographis paniculata s-a dovedit a fi eficace şi pentru grăbirea digestiei, eliminarea viermilor intestinali şi calmarea oricăror dureri.

Atenţie! Planta nu este recomandată femeilor însărcinate şi copiilor mici.