Main menu

header

de Liliana Simidon

Acidoza, numită şi hiperaciditate gastrică, este o afecţiune care, lăsată netratată, duce la instalarea ulcerului gastric. Aceasta este cauzată de o secreţie excesivă a unui component esenţial al sucului gastric: acidul clorhidric. Remediile din natură vă pot ajuta şi în acest caz.

Principala cauză: alimentaţia nepotrivită
Atunci când alcalinitatea sângelui scade, capacitatea acestuia de a transporta dioxidul de carbon este, de asemenea, redusă. Aceasta conduce la o acumulare a acizilor în ţesuturi.
Principala cauză a acidozei este adoptarea unei diete greşite, bogate în alimente care favorizează formarea şi acumularea acizilor. În procesul normal al metabolismului sau, altfel spus, în procesul de transformare a hranei în energie sunt produşi diferiţi acizi. Atunci când aceştia nu sunt eliminaţi corespunzător, prin intermediul plămânilor, rinichilor sau al intestinelor, apare aciditatea.

Feriţi-vă de prăjeli, condimente şi murături!
Printre simptomele acidozei se numără: senzaţii de arsură în piept şi în gât, eructaţii cu gust acid, lipsa apetitului, greaţă şi dureri de cap.
Principalele alimente care predispun către aciditate sunt: alimentele prăjite, cele foarte condimentate sau fermentate, cafeaua, ceaiul negru, murăturile, ceapa crudă sau prăjită, precum şi medicamentele ce conţin acizi (de exemplu aspirina - acidul acetilsalicilic).
Alţi factori ce favorizează hiperaciditatea gastrică sunt: expunerea la soare sau la temperaturi ridicate, stările de furie, stresul, îngrijorarea şi mâncatul repede sau în cantitate prea mare o dată. Cina trebuie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare, iar atunci când dormiţi puneţi-vă capul pe o pernă mai înaltă, pentru a nu favoriza ajungerea sucurilor gastrice la nivelul esofagului.

Lapte, zahăr brun sau apă de cocos
Atunci când apar durerile cauzate de acidoză beţi un pahar cu apă la temperatura camerei, în care aţi pus două-trei linguriţe cu zahăr brun. O alternativă a acestui remediu o constituie laptele dulce, de preferinţă nepasteurizat, dar şi un pahar cu apă în care puneţi o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu (are efect alcalinizant, neutralizând acidul gastric). La fel de eficientă este şi apa din interiorul nucii de cocos. Zilnic beţi câte o cană cu apă de cocos. De asemenea, puteţi apela la un pahar cu apă plată în care aţi pus două linguriţe cu oţet de mere şi două linguriţe cu miere. Se bea înainte de masă.

Beţi infuzie de lemn-dulce
Printre fructele şi legumele care scad aciditatea se numără bananele, castraveţii, varza, ţelina, morcovii, strugurii, salata verde, perele şi pepenii. Le puteţi consuma fie ca atare, dar cel mai bine este sub formă de suc proaspăt stors.
Citricele scad aciditatea numai dacă sunt consumate pe stomacul gol, fără a le amesteca însă cu niciun alt fruct sau aliment. În caz contrar, intensifică secreţia sucurilor gastrice.
Infuzia de lemn-dulce, în care aţi adăugat nalbă, flori de salcâm, puţină obligeană şi câteva frunze de mentă, este, de asemenea, folositoare.

Recomandări

CARMINEX - este o combinaţie de uleiuri naturale, ce ajută la uşurarea procesului de digestie, fiind deosebit de bună şi în cazul hiperacidităţii gastrice, având certe proprietăţi carminative, stimulente digestive, ajută chiar şi în cazul unei digestii lente, în cazul unei indigestii pe fond nervos şi mai ales în cazul unei mese foarte copioase. Administrare: o lingură de sirop de trei ori pe zi.
TRIPHALA - ajută în cazul afecţiunilor digestive, fiind totodată un detoxifiant al colonului (colonul este supranumit „groapa de gunoi a organismului”), ajutând totodată şi la regenerarea acestuia, dar şi în hipercolesterol şi obezitate. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! Iaurtul este un bun pansament gastric.