Main menu

header

de Elena Şerban

Picioarele pe care şi-au făcut loc bătăturile sau micozele suportă mai greu încălţămintea de toamnă sau de iarnă. Micozele sunt cauzate de ciuperci, iar bătăturile, de cele mai multe ori, de încălţămintea necorespunzătoare. În cazul micozelor, faza iniţială este cea de îngroşare a pielii. Apoi, aceasta se crapă şi se descuamează. Dacă nu luaţi măsuri în acest stadiu, unghiile pot fi şi ele afectate, caz în care situaţia se complică serios. Dacă suferiţi de pe urma bătăturilor, este indicat să le eliminaţi înainte ca acestea să devină dureroase.

Comprese cu pâine şi cu oţet
Printre cele mai la îndemână metode de a scăpa de bătături se numără oblojirea cu pâine şi cu oţet. Înmuiaţi dimineaţa trei-patru felii de pâine albă în oţet de vin (cât să se îmbibe bine). Seara striviţi feliile de pâine în acest oţet şi aplicaţi pasta astfel formată pe locurile dureroase. Înfăşuraţi picioarele în fâşii curate de pânză şi lăsaţi să acţioneze toată noaptea. După acest tratament, bătătura se va înumuia şi mai fi mult mai uşor de îndepărtat. Repetaţi procedura până la eliminarea completă a pielii îngroşate. Aveţi grijă şi nu exageraţi, deoarece vă puteţi arde pielea. De aceea, imediat după acest tratament ungeţi zona în care a acţionat oţetul cu cremă grasă.

Stafide după baie
Seara faceţi o baie la picioare. Apoi, tăiaţi câteva stafide longitudinal şi aplicaţi cu partea interioară pe bătături. Fixaţi cu ajutorul unui plasture şi lăsaţi aşa peste noapte. Repetaţi tratamentul ori de câte ori este nevoie.

Breiul-de-câmp ajută la însănătoşire
Micozele se elimină destul de uşor cu ajutorul decoctului de brei-de-câmp. În acest sens, turnaţi trei litri de apă peste un mănunchi de brei-de-câmp, puneţi la fiert şi lăsaţi să clocotească circa un minut. După ce strecuraţi, vărsaţi acest lichid într-un lighean şi faceţi zece minute o baie la picioare. Tratamentul se ţine frecvent, până la eliminarea completă a micozelor, dar se poate realiza şi preventiv.

Ceapa nu dă greş
Desfaceţi în felii o ceapă mică. Puneţi câteva grame de sare şi o jumătate de linguriţă cu suc de lămâie pe una dintre felii. Fixaţi pe zona dureroasă. După câteva ore se schimbă felia de ceapă. Efectul este sigur şi destul de rapid. Conul întărit al pielii se va smulge cu mare uşurinţă. Atenţie! După ce bătătura a fost smulsă, aplicaţi de mai multe ori pe pielea traumatizată în urma acestui tratament o tinctură din rozmarin şi camfor. Aceasta se obţine astfel: amestecaţi 60 de grame de alcool etilic cu 120 g apă de trandafiri, 0,5 grame de camfor şi 15 grame de tinctură de benzoe. Ingredientele pot fi achiziţionate de la farmacie.

Ţineţi tălpile în apă cu ulei de levănţică
Uleiul de levănţică este şi el excelent contra micozelor. Puneţi într-un lighean cu apă (cât să vă ajungă la glezne) două-trei picături de ulei de levănţică. Picioarele trebuie ţinute în această apă aproximativ zece minute.

Tătăneasa, rozmarinul şi ceara îndepărtează ciupercile
Ciupercile piciorului se îndepărtează cu uşurinţă cu ajutorul amestecului următor: 20 de grame de rădăcină de tătănească, 10 g rozmarin, 3/4 l ulei de măsline şi 40 de grame de ceară de albine. Ingredientele (mai puţin ceara) se amestecă pe bain-marie până se omogenizează (aproximativ o jumătate de oră). După ce se răceşte preparatul, filtraţi-l printr-un tifon curat. Lichidul obţinut se amestecă a doua zi cu ceara topită la bain-marie. Cu balsamul astfel obţinut ungeţi pielea picioarelor.

Salvia şi gălbenelele au efect antibacterian
Salvia şi gălbenelele sunt două dintre plantele cu efecte antibacteriene şi calmante asupra pielii. Separat. Iar dacă sunt combinate, efectul este mult sporit. De aceea vă recomandăm următorul amestec: 30 de grame de salvie, 30 de grame de gălbenele, 30 de grame de turiţă-mare şi două linguriţe cu oţet de mere. Încălziţi un litru de apă în care adăugaţi amestecul de mai sus. Lăsaţi să se răcească, apoi puneţi lichidul într-un lighean. Ţineţi picioarele în acest amestec câteva minute, apoi ştergeţi-le cu un prosop pufos. La final ungeţi picioarele cu alifie de gălbenele şi apoi încălţaţi-le cu şosete din bumbac.

Praful de copt, inamicul transpiraţiei

Transpiraţia excesivă a picioarelor poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea micozelor. De aceea, este indicat ca ea să fie eliminată. Pentru a reuşi acest lucru, preparaţi din praf de copt şi puţină apă călduţă o pastă. Întindeţi această pastă pe tălpi şi spălaţi cu multă apă după zece minute. Apoi ştergeţi cu un prosop curat şi pudraţi cu talc.

- În general, după aplicarea unor tratamente, este indicat să vă ungeţi tălpile cu o cremă cum ar fi cea de gălbenele şi să vă puneţi ciorapi din materiale naturale.