Main menu

header

de Dana Purgaru

Ficatul este renumit pentru capacitatea sa de autoregenerare. Dacă acest organ este afectat de boală este bine să fie ajutat să se refacă printr-un stil de viaţă sănătos (fără stres, fumat, alcool, alimente ultraprocesate, grăsimi şi prăjeli), dar şi folosind puterea tămăduitoare a plantelor.

Anghinarea, excelent tonic hepatic
Pufuliţa cu flori mici (Epilobium montana, E. hirsutum) este o plantă utilă pentru „repararea” ficatului bolnav, fiind un remediu folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina populară românească. Este de mare ajutor în special în hepatite şi ciroze.
Rostopasca (Chellidonium majus) este una dintre plantele intens folosite pentru prepararea medicamentelor contra afecţiunilor hepatice. Este recunoscută în fitoterapie pentru proprietăţile sale antivirale, drenoare şi regenerative ale celulei hepatice, fiind eficientă în toate tipurile de hepatită.
Anghinarea (Cynara scolymus), pe lângă faptul că este un excelent tonic hepatic, are darul de a ajuta ficatul să-şi recapete structura normală, un lucru vital mai ales pentru pacienţii care au ciroză în faze avansate.

Ţineţi pulberea sub limbă
Pentru a beneficia de acţiunea benefică a acestor trei plante, ele se pot folosi combinate, pentru a spori eficacitatea tratamentului. Măcinaţi-le foarte, foarte bine şi apoi amestecaţi pulberile de anghinare şi de pufuliţă în cantităţi egale. Luaţi o linguriţă cu acest amestec şi combinaţi-o cu un vârf de cuţit cu pulbere de rostopască. Ţineţi sub limbă pulberea circa zece minute, de patru ori pe zi, înainte de a mânca. Tratamentul trebuie urmat cel puţin şase luni şi nu trebuie întrerupt decât dacă aveţi reacţii neplăcute. E indicat să discutaţi cu un medic specialist înainte de a-l începe.

Atenţie! În doze mai mari, pulberea de rostopască poate fi toxică.