Main menu

header

de Anda Postolache

Degeţelul roşu este o plantă originară din Europa Centrală şi America de Nord, care creşte şi la noi în ţară, la marginea pădurilor. De asemenea, este cultivată şi ca plantă medicinală, din ea extrăgându-se o substanţă numită digitalină, folosită la prepararea unor medicamente de neînlocuit în miocardiopatii şi insuficienţă cardiacă.

Are rol pozitiv în oxigenarea ţesuturilor
Cu o compoziţie ce o recomandă în bolile de inimă, planta numită degeţelul roşu are efecte terapeutice diverse: diuretic, înlătură edemele, are rol important în oxigenarea ţesuturilor şi are un aport considerabil de substanţe necesare shimbului intracelular şi de hrănire la acest nivel (conţine calciu, potasiu, magneziu, mangan, cupru, crom, nichel şi vitamina C).
În comerţ se găseşte sub mai multe forme, pulbere, macerat, tinctură şi comprimate. Dacă o cumpăraţi pulbere, se ia câte un pacheţel de două-trei ori pe zi, iar concomitent se ţine regim lactat trei-patru zile.
Dacă aveţi macerat, puneţi un sfert de gram într-o cană cu apă rece, lăsaţi 12 ore şi beţi în patru reprize.

Pont! Intoxicaţia cu digitalină se manifestă prin greaţă, vomă, puls mic (40-50 de bătăi pe minut), extrasistole, respiraţie grea şi delir. În astfel de cazuri se apelează imediat la medic.

Atenţie! Deoarece este o plantă cu grad ridicat de toxicitate, degeţelul roşu se administrează numai sub supraveghere medicală.