Main menu

header

de Liliana Simidon

Este sezonul vacanţelor şi concediilor şi fiecare doreşte să ajungă măcar câteva zile la plajă. Astfel, dacă nu vă permiteţi să staţi foarte mult la mare, este bine să ştiţi că există unele remedii naturiste care vă ajută să obţineţi o bronzare mai rapidă.

Soarele stimulează formarea vitaminei D3
Expunerea moderată la soare are numeroase avantaje. În piele au loc anumite reacţii prin care se formează vitamina D3, care este extrem de utilă pentru circuitul calciului prin organism. De altfel, este bine ştiut că atunci când copiii mici nu sunt lăsaţi să stea la soare pot deveni victime ale rahitismului. De asemenea, la plajă şi mai ales la mare, diferite afecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema atopică, se pot ameliora simţitor. Nu în ultimul rând, soarele conferă o stare bună de spirit, reducând depresia.
La polul opus, dacă staţi la plajă prea mult şi mai ales în mijlocul zilei, când razele ultraviolete sunt foarte puternice, pielea riscă să îmbătrânească rapid, pot apărea alergii solare şi, în timp, cancer de piele.

Masaţi-vă cu ghee clarifiat şi pulbere de lemn de santal!
Dacă vreţi să vă bronzaţi rapid este bine să aveţi o dietă bogată în betacaroten. Mâncaţi cantităţi mai mari de morcovi, care este unul dintre prietenii pielii, deoarece o pregăteşte pentru bronz frumos şi uniform. De asemenea, încercaţi să aveţi o alimentaţie în care să abunde fructe portocalii (portocale, caise, mango şi piersici). Condimentele - dacă le toleraţi - pot fi şi ele de folos pentru accelerarea procesului de bronzare, cele mai bune fiind piperul, ghimbirul, muştarul şi ardeiul iute.
Folosiţi grăsimi bune, care sunt purtătoare de vitamina D, ce ajută pielea să se „coloreze” frumos şi uniform. Nu uitaţi că şi consumul de apă este important, căci vă ajută să vă hidrataţi epiderma înainte şi după expunerea la soare. Ar fi ideal să se consume chiar şi trei litri pe zi.
Mai puteţi face masaj cu unt clarifiat în care se pune pulbere din lemn de santal sau pulbere din scoarţă de Arjun (ajută la pigmentarea pielii) şi masaj cu ulei de cătină şi/sau ulei de sunătoare. În zonele unde v-aţi bronzat neuniform puteţi pune comprese cu morcovi cruzi daţi pe răzătoare.

Recomandări

ULEI DE EUCALIPT: cu câteva zile înainte de expunerea la soare se aplică două-trei picături pe piele şi se masează uşor. Are un efect răcoritor şi pregăteşte pielea pentru soare.
AUR DERM: cremă cu mimosa, smirnă şi propolis. Dacă toleraţi propolisul, această combinaţie este ideală pentru pielea sensibilă, înainte de expunerea la soare, dar poate fi folosită şi în cazul arsurilor de gradul 2 şi 3, inclusiv al celor cauzate de iradieri şi de cobaltoterapie. Mod de folosire: aplicaţii, cu şase-şapte zile înainte de expunerea la soare de două-trei ori pe zi.

Atenţie! Oricât de mult tânjiţi după culoarea ciocolatie dată de bronz, este indicat să folosiţi produse cu factor de protecţie solară şi să nu vă expuneţi la soare decât între orele 7:30-10:30 şi 16:00-19:00, deoarece în intervalul 10:30-16:00 amplificarea radiaţiilor ultraviolete este maximă.