Main menu

header

de Anda Postolache

Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) este un pom fructifer care provine din estul Mediteranei, menţionat şi în Biblie. Despre păstăile acestui arbore, care atinge chiar şi 15 m, se spune că ar fi fost principala hrană a Sfântului Prooroc Ioan pe când se afla în pustie.

Pline de substanţe hrănitoare şi terapeutice
Astăzi, roşcovele sunt crescute pe cele mai calde ţărmuri ale Mediteranei. Pe Insula Solta din Croaţia, de exemplu, există o localitate numită „Rogac” („roşcov”), unde acest copac se cultivă în mod tradiţional. Arborele mai poate fi întâlnit şi în India, Argentina, dar şi în Brazilia.
Fructul de roşcov conţine foarte multe glucide - 50% zaharoză (până la 26% din celuloză), fructoză (13%), xyloză, maltoză şi glucoză - dar şi proteine, aminoacizi, amidon, acizi şi alte substanţe. Seminţele au multe proteine, grăsimi (în cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic şi palmitic), fitohormoni (în special toamna, după desfrunzire), tanin şi gumă de karuba. Toate acestea fac ca roşcovele să fie utile în lupta cu obezitatea, o afecţiune din ce în ce mai răspândită.
În plus, taninii conţinuţi inhibă enzimele digestive, inactivează bacteriile Coli şi susţin flora intestinală binefăcătoare.
De asemenea, roşcova reglează activitatea stomacului şi protejează mucoasele intestinale, fapt care o indică în stările de diaree şi greaţă.

Reglează metabolismul
Sunt excelente pentru a fi consumate ca atare, dar şi sub alte forme. Spre exemplu, extractul de păstaie de roşcov este folosit ca mirodenie în producţia unei game largi alimentare. Siropul de roşcove (se găseşte în magazinele tip plafar) este indicat în mai multe afecţiuni şi simptome: greaţă, diaree, alergie, tuse, balonare, anemie, tahicardie, lipsă de apetit sexual, nivel de colesterol mărit, dar şi pentru efectele antibacterian, antioxidant şi antipoliomielitic. Cea mai mare calitate a siropului este că reglează metabolismul şi ajută la scăderea în greutate. Pentru aceasta are efecte benefice dacă este administrat în cure de 8-12 săptămâni, câte o lingură înaintea meselor principale.

Ţuica elimină hemoroizii

Pentru prepararea ţuicii de roşcove, utilă în tratarea hemoroizilor, aveţi nevoie de 150 g păstăi rase, introduse într-un litru de ţuică (sau alcool de 40 de grade), se lasă la macerat la loc cald zece zile. Se ia câte un păhărel mic de două ori pe zi, înainte de masă, şi nu se mai consumă deloc alt alcool. Această reţetă era utilizată de poporul rus în vechime.

Nu uitaţi! Păstăile de roşcove sunt pline de vitamine, minerale şi oligoelemente.