Main menu

header

de Ana Trifan

Este vremea caiselor şi e cazul să profitaţi de aceste fructe, care nu sunt doar gustoase, ci aduc şi multe beneficii organismului. Sunt bogate în vitaminele A, C şi K, betacaroten, calciu, potasiu, magneziu, fosfor şi fier şi au, de asemenea, un conţinut important de licopen, o substanţă care luptă cu tumorile în cazurile de cancer de prostată, de vezică, de plămâni sau de piele şi reduce semnificativ riscul de boli cardiace.

Puţine calorii, multe beneficii
O caisă cântăreşte circa 40 g, are cam 17 calorii şi conţine 4 g de carbohidraţi, 0,5 g proteine, 3 g zahăr, 1 g fibre, 1 g grăsimi şi 0 colesterol.
Aceste fructe pot fi găsite atât în formă proaspătă, cât şi uscate sau în compoturi ori gemuri. Dacă vreţi să aveţi parte de toate beneficiile pe care le aduc, evitaţi forma lor conservată şi alegeţi-le pe cele proaspete sau uscate, mai ales că acum este sezonul lor. Calităţile caiselor uscate sunt mai numeroase. Spre deosebire de cele proaspete, nutrienţii sunt mai concentraţi în cele uscate. Dezavantajul acestora este însă că au mai multe calorii.

Combat constipaţia
Fiind bogate în fibre, caisele sunt deseori recomandate pentru cei care suferă de constipaţie. Pe deasupra, aceste fructe ajută procesul de digestie şi distrug viermii intestinali.
De asemenea, conţinutul bogat în betacaroten face din caise fructe foarte bune pentru sănătatea ochilor. În plus, betacarotenul este un antioxidant foarte puternic, care protejează organismul de diverse probleme, printre care şi temuta maladie Alzheimer. Un alt antioxidant prezent în caise este vitamina C, un factor esenţial în lupta împotriva îmbătrânirii premature.
Caisele sunt recomandate şi pentru tratarea anemiilor. Asta pentru că sunt bogate în fier şi cupru, care ajută la producerea hemoglobinei.
De asemenea, ajută organismul să scape mai repede de boli precum astmul sau tuberculoza.

Pont! Studii ştiinţifice au arătat că vitamina B17, conţinută de sâmburii de caise, este una dintre substanţele cele mai puternice în lupta cu celulele canceroase. Studiile realizate în laborator au revelat că şapte sâmburi consumaţi pe zi pot preveni tumorile.

De reţinut! Masajul cu ulei de caise vă face pielea mătăsoasă.