Main menu

header

de Ana Trifan

Călinul, numit şi „bulgăre de zăpadă”, este folosit adesea ca plantă ornamentală, iar fructele sale sunt deseori consumate ca un substitut la afine. Dar principala calitate a călinului nu stă numai în frumuseţea sa şi în gustul fructelor, ci şi în capacităţile vindecătoare pe care le posedă scoarţa.

Calmează şi relaxează
Proprietăţile călinului îl recomandă ca un excelent antispastic, sedativ, astringent sau tonic al sistemului nervos.
Călinul este deosebit de eficient în calmarea crampelor uterine. De altfel, este considerat cel mai puternic antispastic din specia sa, datorită cantităţii mari de scolopetin pe care o conţine. Această substanţă acţionează cu succes împotriva spasmelor uterului, cele ale organelor interne sau muşchilor corpului, având calitatea de a calma şi de a relaxa.
Călinul conţine, de asemenea, mai multe uleiuri volatile antispastice, care au o acţiune foarte rapidă împotriva crampelor menstruale. În cazul în care nu reuşeşte să amelioreze simptomele, disconfortul pe care îl simţiţi nu este, probabil, cauzat de spasmele musculare ale uterului, ci de unele inflamaţii care afectează zona, de infecţii endometriale sau de chisturi.

Scade tensiunea
Călinul are şi capacitatea de a reduce tensiunea arterială şi alte probleme legate de circulaţie, prin relaxarea pereţilor vaselor de sânge. Atunci când este luat în doze mari (30 de picături de tinctură sau chiar mai multe la fiecare două ore), călinul poate reduce crampele din picioare, spasmele musculaturii sau durerile dintr-un gât înţepenit.
Este eficient în ameliorarea oricărei tensiuni musculare, inclusiv a celei legate de muşchii intestinelor, a celei care acţionează de-a lungul căilor respiratorii, ori ameliorarea celei din muşchii striaţi (cei anexaţi scheletului) de la nivelul membrelor sau al spatelui.
Pentru a diminua tensiunea musculară, călinul poate fi luat intern, sub formă de decoct ori tinctură, sau pot fi aplicate local preparate care au la bază scoarţă de călin.

Diminuează neplăcerile provocate de artrită
Planta tratează, de asemenea, simptomele care rezultă din tensiunea musculară excesivă, inclusiv din dificultăţi de respiraţie în astm. Călinul are şi capacitatea de a ameliora constipaţia, colicii şi sindromul colonului iritabil, precum şi simptomele fizice provocate de tensiunea nervoasă.
În unele cazuri de artrită, în care slăbiciunea şi durerea au cauzat contracţii musculare ce au provocat rigidizarea încheieturilor, călinul poate aduce îmbunătăţiri remarcabile. Sub influenţa acestuia, muşchii din zonele afectate se relaxează, iar fluxul sangvin în zonă se îmbunătăţeşte, ceea ce ajută organismul să evacueze rapid substanţele dăunătoare acumulate în zonă.

Comprese pe zonele dureroase
Pentru ceaiul de călin se foloseşte coaja plantei, care, după ce a fost recoltată, se lasă la uscat câteva săptămâni şi apoi se mărunţeşte. Pentru tinctură se pune o parte de coajă mărunţită la cinci părţi de alcool alimentar de 70 de grade într-un vas, care se va ţine închis ermetic timp de 15 zile. Strecuraţi înainte de a utiliza.
Dacă doriţi să vă preparaţi în casă sirop de călin (foarte bun împotriva durerilor provocate de inflamarea gâtului), puneţi într-o sticlă cu gâtul larg un strat de fructe, un strat de zahăr, apoi iar fructe şi tot aşa până când sticla se umple. Lăsaţi câteva zile la rece, în frigider, până când zahărul se topeşte şi siropul se lasă. Strecuraţi înainte de a folosi. În cazul durerilor de gât se iau două-trei linguriţe imediat ce încep să apară durerile sau senzaţia de iritaţie.
Pentru spasme musculare acute, luaţi 30-40 de picături de tinctură de călin la o oră din momentul în care crampele au început. Micşoraţi cantitatea de picături pe măsură ce crampele scad în intensitate.
Pentru dismenoree (menstruaţie dureroasă), călinul pare să funcţioneze cel mai bine atunci când este luat frecvent. Începeţi cu 10-15 picături la fiecare jumătate de oră, până se observă un efect, apoi luaţi aceeaşi cantitate o dată la trei ore.
În cazul menstruaţiilor neregulate, puteţi folosi un preparat din călin din aceeaşi zi în care încep crampele. Nu luaţi pe perioada menstruaţiei decât în cazuri de urgenţă!
Pentru normalizarea menstruaţiilor, mai puteţi face şi spălături vaginale de două-trei ori pe săptămână, dar nu în timpul menstruaţiei. Patru linguriţe cu coajă mărunţită de călin se fierb timp de zece minute în 250 ml apă. După ce se răceşte, se strecoară şi se foloseşte pentru spălături.
Pentru relaxarea muşchilor puteţi pune în apa de baie cinci-zece picături de ulei volatil. De asemenea, puteţi face comprese pe care să le aplicaţi pe zonele dureroase.
Ceaiul şi tinctura de călin, precum şi siropul, extractul sau capsulele cu această plantă se găsesc la magazinele de produse naturiste.

Indoamericanii înlăturau durerile musculare

Călinul este una dintre plantele de bază ale medicinei tradiţionale a indienilor de pe continentul american. Aceştia o folosesc în special la tratarea crampelor şi a durerilor musculare. În trecut, băştinaşii o utilizau pentru a vindeca oreionul, dar şi pentru rezolvarea problemelor aparatului reproducător feminin şi chiar pentru a preveni avortul spontan. O altă utilizare dată plantei era cea de tonic al sistemului nervos.

Ponturi!
- Datorită calităţilor sale antiseptice, poate fi utilizat cu succes în tratarea durerilor de gât.
- În trecut, călinul era folosit pentru a stopa contracţiile din timpul travaliului prematur şi în ultimul trimestru de sarcină, pentru a întări muşchii uterini, astfel încât naşterea să fie mai uşoară.
- Călinul este inofensiv dacă este folosit în dozele indicate, însă nu trebuie să-l utilizaţi dacă aveţi o sensibilitate la aspirină. Greaţă, vărsături şi diaree au fost raportate la doze mari (60 de picături sau mai multe luate pe oră).