Main menu

header

de Anda Postolache

Considerată afrodiziacul mayaşilor, deoarece ei au folosit-o primii, damiana (Turnera diffusa) este o plantă originară din America de Sud şi şi-a reconfirmat renumele şi în perioada modernă. Este folosită şi în zilele noastre, pentru efectele sale extraordinare în creşterea performanţelor sexuale, în special la bărbaţi. Damiana este însă un tonic sexual şi pentru femei şi stimulează fertilitatea prin echilibrarea hormonală.

Sporeşte fertilitatea
Damiana este un arbust care creşte până la 2 m, are frunze verzi şi flori mici, galbene, având mirosul asemănător cu al muşeţelului. Planta are în componenţa sa următoarele substanţe chimice esenţiale: taninuri, răşini, ulei volatil, flavonoide, alcaloizi, damianină, arbutină şi tetrafilină. Toate au efecte terapeutice deosebite, damiana fiind afrodiziacă, antidepresivă, anxiolitică, diuretică şi laxativă. Însă, cel mai căutat efect al damianei este, desigur, acela de stimulare a performanţei sexuale. Un tratament cu aceasta ajută la creşterea apetitului sexual sau a libidoului, la remedierea impotenţei masculine, la reglarea ciclului menstrual la femei, la combaterea problemelor de ejaculare precoce şi la secretarea de testosteron. De asemenea, arbustul are efect de tonifiere a organelor sexuale, contribuind şi la stimularea ovariană a femeii, sporindu-i fertilitatea.

Se ia sub formă de ceai, capsule sau... lichior
Damiana poate fi administrată sub formă de ceai, dar şi ca lichior, mexicanii fiind maeştri în a fabrica o astfel de băutură. Ceaiul se bea pe o perioadă de două-trei luni sau la nevoie, câte una-două ceşti pe zi.
Pe piaţa românească se găsesc şi capsule, care se iau conform prospectului. Totuşi, este bine să întrebaţi medicul dacă este indicat să consumaţi sau nu damiană. Nu trebuie exagerat cu tratamentul, deoarece specialiştii au ajuns la concluzia că este mai de efect consumul moderat pe termen lung.

Atenţie! Femeile care alăptează, persoanele care au boli ale ficatului şi rinichilor nu au voie să consume damiană. Chiar şi la oamenii fără probleme, consumul poate avea ca efecte secundare: greaţa, vărsăturile, zgomotele în urechi şi convulsiile.