Main menu

header

de Cristina Cristache

Zebrina este o plantă decorativă, însă puţini dintre cei care o cumpără ştiu că aduce în casă sănătate pură. Aztecii au fost cei care i-au descoperit pentru prima dată calităţile tămăduitoare, fiind folosită în special la tratarea afecţiunilor tractului digestiv. Cercetările au dovedit că are o compoziţie bogată în microelemente: fier, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc, crom şi seleniu, vitamina C şi o mulţime de substanţe active.

Alungă spasmele gastrice
În tratamentul spasmelor şi afecţiunilor stomacale, mexicanii pregătesc un amestec vindecător. Pentru prepararea lui se râşnesc separat boabe de porumb, fasole, mazăre şi linte. Se ia câte o lingură din fiecare tip de făină şi se amestecă. Peste acestea se toarnă 14 pahare cu apă, se fierb la foc mic, timp de trei ore, până ce din lichid rămâne o treime, se adaugă o linguriţă cu sare, trei linguri cu frunzuliţe de zebrină tocată şi se infuzează 15-20 de minute. După strecurare se consumă câte o lingură înainte de masă.

Elimină bacteria Helicobacter pylori
Cercetătorii au descoperit că zebrina are o acţiune covârşitoare asupra bacteriilor Helicobacter pylori. Pe parcursul experimentului, acestea au încetat să se înmulţească, iar apoi au dispărut total. Se prepară de seara o infuzie din 10 g de plantă proaspătă sau uscată şi 500 ml apă fierbinte şi se lasă în termos până dimineaţa. Se beau câte 50-60 ml, de patru-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Eficientă în pancreatită
În caz de pancreatită se beau câte una-două linguriţe cu tinctură de zebrină diluată în 100 ml apă, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Pentru persoanele care evită preparatele pe bază de alcool se face un decoct dintr-o lingură cu plantă amestecată cu o lingură cu pelin şi 250 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă la fiert trei-patru minute, apoi se infuzează 45 de minute. Se beau câte una-trei linguri cu 15 minute înainte de masă.

Ceaiul, util în diaree
În America Latină, afecţiunile intestinale se tratează tradiţional cu o dietă specială. Dimineaţa se bea o jumătate de pahar cu ceai cald de plantă. Peste zi se mănâncă 1,5 kg de cartofi, împărţiţi în şase porţii, fără sare şi ulei. Pe fiecare cartof se pune câte o frunză proaspătă de zebrină. Se beau şi trei litri de apă zilnic, iar seara se consumă ceaiul rămas.
În caz de constipaţie se consumă un vârf de cuţit cu pulbere din frunze uscate, înainte de masă, iar pentru diaree se ia o lingură cu cenuşă de zebrină care se pune în cinci linguri cu apă clocotită. După răcire, terciul se mănâncă puţin câte puţin, pe parcursul a patru ore. În acest timp nu se mai mănâncă şi nu se mai bea nimic altceva.

O alternativă şi pentru diabetici

Suferinzilor de diabet li se recomandă să bea câte un pahar cu suc de zebrină diluat cu apă în proporţii egale sau ceai, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Dacă diabetul se asociază cu afecţiuni de ficat şi colecist, se combină câte o lingură cu zebrină, mătase de porumb, sunătoare, flori de siminoc şi frunze de afin. Pentru hemoroizi se recomandă băi locale sau spălături cu infuzie, dar şi cataplasme cu frunze proaspete puţin strivite.

Pont! Sucul stors proaspăt conţine o cantitate maximă de substanţe active şi are cel mai puternic efect.