Main menu

header

de Cristina Cristache

Tusea este un reflex de îndepărtare a corpurilor străine sau a secreţiilor anormale prin abundenţa şi vâscozitatea lor. Deoarece este un instrument de apărare, tusea nu trebuie întotdeauna calmată, ea având rolul ei de curăţare. Cu toate acestea, un episod tusiv poate fi de-a dreptul supărător, mai ales când apare în timpul nopţii şi nu cedeză la remediile uzuale. Pentru astfel de situaţii, terapeuţii homeopaţi recomandă folosirea preparatelor din plop negru. Principiile mugurilor acestuia acţionează astringent, uşor antiinflamator, analgezic, antifebril, calmant şi expectorant.

Tinctura, potrivită şi pentru bronşite
În scopuri medicinale se folosesc mugurii, care sunt recomandaţi în tratarea tusei şi a bronşitei. Pentru tuse este indicată tinctura din circa 50 de muguri puşi în 250 ml spirt. Se lasă opt-zece zile la temperatura camerei, agitându-se zilnic pentru omogenizare. Se strecoară şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Se iau de trei ori pe zi câte 15 picături în apă.
Pentru tratarea bronşitei acute şi a bronşitei cronice se recomandă infuzia din una-două linguriţe cu muguri peste care se toarnă o cană cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15 minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi.

De folos în astm
Pentru tratarea astmului bronşic, a spondilitei anchilozante şi a dermatomicozelor se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu muguri de plop peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperită şi se strecoară. Se beau două căni pe zi. Plopul negru este excelent şi în tratarea afecţiunilor renale, reumatismului, cancerului, în tratarea hemoroizilor, rănilor şi arsurilor. În tratarea tuberculozei cutanate şi degerăturilor se fac băi locale sau se pun comprese, înainte de ungerea cu propolis, dintr-o infuzie pregătită din 20-30 de muguri de plop peste care se toarnă un litru de apă clocotită.

Tratează fisurile anale
Pentru tratarea arsurilor, eczemelor şi fisurilor anale se prepară o infuzie din 20 de muguri pisaţi peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se acoperă 15-20 de minute, după care se strecoară. Se pun comprese pe locul afectat de mai multe ori pe zi. În plus, mai puteţi recurge la folosirea acestei infuzii în băi calde de şezut.
Tot la tratatea fisurilor anale şi hemoroizilor este folosită cu succes următoarea schemă de tratament: infuzie pregătită din 15-20 g muguri de plop la un litru de apă şi unguent - din 20 g muguri zdrobiţi puşi în 2 ml alcool şi lăsaţi la macerat 24 de ore într-un vas închis. Se adaugă apoi 100 g untură de porc şi 5 g ceară de albine. Se ţine trei ore pe baia de abur la 100°C. Se filtrează şi se freacă până se obţine o pastă omogenă cu care se ung zonele afectate. Pe lângă infuzie şi unguent puteţi face şi ulei din muguri de plop (se prepară ca şi crema, dar în loc de untură şi ceară se pune ulei de floarea-soarelui).

Remediu pentru candidoza vaginală
Pentru tratarea candidozei se va face o infuzie dintr-o linguriţă cu muguri de plop peste care se toarnă o cană cu apă în clocot. Se lasă acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Cu aceasta se fac spălături vaginale cu irigatorul.

Pont! Mugurii de plop sunt utilizaţi şi ca dezinfectant al încăperilor în care au zăcut bolnavi. Culeşi primăvara, înainte de încolţire, sunt puşi pe cărbuni aprinşi cu care se afumă prin casă.

Sfat! În caz de foliculită se aplică comprese, iar pentru tratarea dermatomicozelor din cavitatea bucală şi faringiană se va face gargară de mai multe ori pe zi.