Main menu

header

de Ana Trifan

Planta numită gura-lupului are un gust amar, dar efectul său este cât se poate de... răcoritor, având în vedere că principala sa calitate e aceea de a linişti.

De efect în sindrom premenstrual
Gura-lupului este un remediu excelent pentru sistemul nervos, întărindu-l într-o asemenea manieră, încât îşi arată efectul în mai puţin de o jumătate de oră. Tratamentul cu acesta nu are efecte adverse şi este de mare ajutor şi în sindrom premenstrual. În acest din urmă caz, David Hoffman, unul dintre cei mai cunoscuţi herbalişti britanici, a declarat că planta are proprietăţi excelente. A avut şi un exemplu perfect: o mică localitate în care el era singurul bărbat între zeci de femei care foloseau gura-lupului pentru ca să se simtă bine în perioada de obicei mai „agitată” a lunii. Niciuna dintre femei nu avea iritabilitate sau crampe.

Diminuează tremurul în Parkinson
Efectele plantei sunt atât de puternice, încât acţionează cu succes şi în cazuri mai grave, cum ar fi stările nervoase determinate de consumul de alcool ori de droguri sau stările de isterie. În aceste cazuri trebuie luată tinctură de gura-lupului la fiecare două-trei ore, crescând doza până când se observă primele rezultate. Acelaşi herbalist britanic a observat că pacienţii cu maladia Parkinson cărora li se dă în mod regulat această tinctură prezintă o reducere moderată a tremurului şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Întăritor pentru sistemul nervos
Potrivit manualului american de medicină naturistă, gura-lupului este „un tonic nervin şi un antispasmodic”, care se poate folosi cu bune rezultate în cazuri de mişcări sacadate incontrolabile (Boala Huntingtons, de exemplu), convulsii, febră intermitentă sau nevralgii. Şi-a demonstrat calităţile şi pe persoane afectate de excitabilitate nervoasă, agitaţie sau insomnie, precum şi în alte probleme de sănătate determinate de activitate fizică ori psihică în exces.

Rezultate bune şi în epilepsie
Gura-lupului s-a dovedit un bun remediu şi în atacurile de apoplexie, precum şi în tratarea persoanelor afectate de epilepsie. Poate fi folosită şi în cazurile de depresie şi extenuare psihică, dar este de ajutor şi ca hipotensiv şi anticonvulsiv.
Şi persoanele care au un somn neliniştit, deseori însoţit de coşmaruri, pot utiliza, de asemenea, gura-lupului.
Planta se găseşte în magazinele de produse naturiste şi farmacii sub formă uscată sau ca tinctură. Pentru a prepara infuzia de gura-lupului turnaţi o cană cu apă fierbinte peste una-două linguriţe cu plantă uscată. Lăsaţi 10-15 minute, apoi strecuraţi. Se bea de două-trei ori pe zi sau în caz de nevoie.
Cei care apelează la tinctură trebuie să ia până la 4 ml pe zi ori 20-30 de picături, de două până la şase ori pe zi ori atunci când este necesar.

De reţinut! Spre deosebire de majoritatea medicamentelor calmante clasice, atunci când efectele plantei încetează nu lasă în urmă o stare de excitabilitate şi de iritabilitate.