Main menu

header

de Liliana Simidon

Sunt persoane la care sensibilitatea la frig poate să ajungă la proporţii dramatice. De pildă, sunt cazuri când acestea au tot timpul mâinile şi picioarele reci, unele purtând mănuşi chiar şi în plină vară. Acestea suferă de sindromul Raynaud, care este de fapt o boală vasomotorie, în care apar accese de vasoconstricţie, având ca urmare extremităţi foarte reci.

Consumaţi fructe şi legume crude
Persoanele care suferă de sindromul Raynaud au pulsul slab, valori foarte scăzute ale tensiunii arteriale, pielea foarte palidă, umedă, senzaţie de amorţeală la mâini şi la picioare şi, uneori, dureri puternice. Dacă nu se acţionează repede, boala se agravează în timp, putând apărea flictene (băşicuţe) şi uneori ulceraţii, iar în final se poate ajunge la gangrene.
Bolnavii trebuie să se ferească de frig, de fumat, de alcool, ceai negru sau cafea şi să elimine pentru o perioadă carnea de porc, pe care o pot înlocui cu peşte şi foarte puţină carne de vită. Sunt indicate legumele şi fructele în stare crudă, brânzeturile degresate, pătrunjelul, cimbrul şi usturoiul, care stimulează circulaţia periferică, algele marine şi afinele.
Este foarte important să nu se consume multă sare, căci aceasta face ca organismul să reţină şi apă, şi astfel să fie şi mai expus pericolelor.

Masaţi-vă cu ulei de arnică
Câteva remedii la îndemână dau rezultate foarte bune. Printre acestea se numără împachetările cu ulei de mentă şi cu ulei de lămâie (îmbunătăţesc circulaţia sangvină), masajul zilnic cu ulei de arnică şi ulei de portocale (executat de jos în sus) şi aplicaţiile cu frunze de varză strivite (îmbunătăţesc circulaţia sangvină la nivel periferic) sau cu hrean strivit, pe mâini şi pe picioare. Acesta din urmă se pune pe piele doar după ce aceasta a fost unsă, din belşug, cu unguent de gălbenele. Se ţine cât se poate rezista, dar maximum 60 de minute. Şi argila poate fi folosită în cataplasme, dar se pot face şi băi cu coajă de stejar sau cu rozmarin (tonifică vasele sangvine şi ameliorează circulaţia). În plus, presopunctura, acupunctura şi magnetoterapia pot ameliora tulburările circulatorii periferice.

Recomandări

VENOTONIC: este util în cazul insuficienţei circulatorii periferice, dar ajută şi în cazul varicelor, a insuficienţei venolimfatice. Administrare: o cană de trei ori pe zi.
FLAMISYL: poate îmbunătăţi circulaţia la nivel periferic, ajută în paralizii şi tremor. Mod de folosire: masaj uşor, ascendent, pe mâinile şi pe picioarele reci.
GINKGOBIL: ajută în cazul sindromului Raynaud, în tulburări ale circulaţiei sangvine cerebrale, de concentrare şi memorie. Administrare: o tabletă de trei ori pe zi, până la ora 15:00.
CARDIOTONE: ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi la nivel periferic, poate reduce tensiunea arterială, protejând totodată sistemul cardiovascular. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! În cazul durerilor apăsătoare, o baie cu plante va îmbunătăţi situaţia, iar apoi se stă în pat cel puţin o oră.