Main menu

header

de Ana Trifan

Criticat şi privit de multe ori numai ca plantă otrăvitoare, spânzul poate avea însă şi efecte benefice atunci când vine vorba despre terapia împotriva cancerului.

Rezultate confirmate în limfom, leucemie şi melanom
Deşi spânzul verde este considerat toxic, în anumite doze, el poate lupta cu succes împotriva tumorilor canceroase, stimulând în acelaşi timp sistemul imunitar, pentru ca maladia să fie învinsă mai uşor. Principalele forme de cancer în care planta ar putea avea efect sunt: tumorile pe creier ale copiilor, cancerul de prostată, leucemia, limfomul, cancerul uterin, cel de sân şi cel de ovare.
Spânzul verde a fost folosit în medicina tradiţională românească încă din timpuri străvechi, pentru a vindeca diverse boli, iar acum mulţi naturişti şi oameni de ştiinţă îi studiază efectele medicale. O echipă de cinci medici americani, specialişti în oncologie pediatrică, a condus, în perioada 2008-2009, un experiment în laborator, pentru a afla care ar putea fi efectele acestei plante. Studiile au fost făcute cu preparate din spânz, pe celule canceroase provenite de la copiii afectaţi de această maladie necruţătoare. Cercetarea a arătat că extractul verde a determinat blocarea dezvoltării celulelor tumorale în cazuri de limfom, leucemie şi melanom (cancer de piele). Ca urmare a rezultatelor obţinute, echipa de medici a propus ca acest extract să fie folosit şi pe pacienţi, deocamdată în fază de experiment, considerându-se că studiile de laborator au fost un succes.

Doza se măreşte treptat
Tratamentul clasic presupune doze de 0,2 g până la 0,8 g de pudră de rizomi şi rădăcină de spânz de trei ori pe zi. Se poate lua şi tinctură, câte una-opt picături pe zi, crescându-se în timp doza cu câte două-trei picături pe săptămână.
Pentru ceaiul de spânz se foloseşte la început o bucată foarte mică de rădăcină (nu mai mare de 3 mm!), care se pune într-un ibric cu 250 ml de apă clocotită. Se mai dă în câteva clocote, se strecoară şi se ţine la rece o zi. Apoi se ia câte o linguriţă cu ceai pe zi. Doza poate creşte, treptat, până la patru linguriţe pe zi. De obicei, tratamentul pe bază de spânz presupune şi câteva zile de pauză.

Atenţie! Pentru că discutăm despre o maladie gravă, cum este cancerul, mergeţi mai întâi la medic, pentru a vi se pune un diagnostic corect, şi apoi puteţi apela la remediile naturiste. În plus, tratamentul cu această plantă trebuie făcut numai sub supravegherea unui specialist, deoarece, dacă dozele sunt depăşite, poate produce efecte contrare celor pentru care a fost luată.