Main menu

header

de Liliana Simidon

Constipaţia reprezintă golirea intestinelor la intervale mai mari de 24 de ore sau evacuarea incompletă a conţinutului acestora. Dacă survine pe o perioadă lungă poate cauza probleme serioase, printre care se numără boli de piele, imunitate scăzută şi chiar afecţiuni grave cum ar fi cancerul de colon sau alte tipuri de tumori.

Toxinele sunt transmise în sânge
În cazul în care reziduurile nu sunt eliminate zilnic, la nivelul intestinelor se formează o acumulare de toxine ce sunt preluate de circulaţia sangvină şi răspândite în întregul organism, dând naştere la numeroase disfuncţii şi afecţiuni. Primele simptome neplăcute, ce apar o dată cu instalarea constipaţiei, sunt: balonarea, flatulenţa, durerile de cap şi proasta dispoziţie.

Faceţi mişcare zilnic
Cel mai bine este ca evacuarea să aibă loc cel puţin o dată pe zi, dimineaţa. Consumaţi o cantitate suficientă de lichide, ceaiuri de plante medicinale, sucuri naturale de fructe şi supe, însă evitaţi băuturile carbogazoase, ceaiurile granulate, sucurile ce conţin aditivi şi conservanţi. Urmăriţi să aveţi o dietă bogată în fibre. Pâinea integrală vă poate ajuta în acest sens. Totuşi, evitaţi făina albă, zahărul alb şi, în general, alimentele rafinate sau greu de digerat. Înlocuiţi uleiul rafinat cu cel presat la rece, deoarece acesta îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Faceţi mişcare de genul mersului pe jos ori cu bicicleta, jogging sau înot, deoarece sedentarismul este unul dintre factorii agravanţi ai constipaţiei şi ai diminuării capacităţii digestive.
Seminţele de in şi tărâţele de psylium reprezintă un remediu excelent pentru umezirea pereţilor intestinali, fapt ce ajută la o evacuare mai rapidă şi mai uşoară a reziduurilor. Luaţi în fiecare dimineaţă câte o lingură din acestea două, după care beţi lapte sau iaurt. Veţi remarca efectele chiar de a doua zi.

Mierea acţionează ca un laxativ
Înainte să mergeţi la culcare, luaţi şapte-opt smochine, fierbeţi-le în 300 ml de apă şi apoi beţi acest decoct. Ţineţi cont că este un remediu puternic, aşa că nu îl folosiţi mai mult de cinci-şase zile consecutiv. Mierea este şi ea de ajutor, deoarece este un laxativ natural. Puneţi câte una-două linguriţe în apă călduţă şi adăugaţi un vârf de linguriţă cu pulbere uscată de ghimbir. Totuşi, atunci când constipaţia este cronică trebuie să apelaţi la laxative mai puternice, cum sunt uleiul de ricin, ceaiul de volbură sau cel de sena.
Clismele cu 10-20 ml de ulei călduţ (presat la rece, de porumb sau de măsline) constituie un tratament excelent.
Adăugaţi multe condimente în mâncare. Pe lângă faptul că dau un gust foarte bun, acestea îmbunătăţesc capacitatea digestivă. Evitaţi-le totuşi pe cele foarte picante (ardei iute sau hrean), deoarece acestea pot împiedica eliminarea bolului fecal.

Recomandări

DIZOLAX - reglează frecvenţa scaunelor fără a exercita o presiune mărită asupra intestinelor, normalizează peristaltismul intestinal, elimină pe cale naturală toxinele existente în colon, înlăturând astfel senzaţia de greutate, de oboseală sau de apatie. Administrare: una-trei capsule seara.
LAXATIV - LINIA VERDE - are acţiune laxativă şi purgativă, fiind indicat în constipaţie acută şi cronică. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! Nu vă grăbiţi în timp ce serviţi masa şi mestecaţi foarte bine fiecare îmbucătură, pentru a preveni îngreunarea digestiei.