Main menu

header

de Elena Nedelcu

Senzaţia de mâncărime în gât, urmată de durere la înghiţire şi chiar de pierderea glasului sunt doar câteva dintre semnele inflamaţiilor la acest nivel întâlnite atât de des în acest sezon. Din fericire, aceste simptome pot fi tratate în mod natural, cu ajutorul remediilor străvechi, folosite sub formă de gargară, comprese ori ceaiuri.

Sucul de morcovi, aliat de bază în amigdalită
Amigdalita, cel mai des întâlnită afecţiune a sezonului rece, constă în inflamarea amigdalelor şi se manifestă prin neplăceri la înghiţire, temperatură ridicată, dureri de cap şi musculare. Cea mai uşoară formă este amigdalita acută, ce se caracterizează printr-o simplă jenă la înghiţit, cu înţepături spre ureche, febră uşoară, frisoane şi dureri de cap. În această situaţie evitaţi frigul, umezeala şi fumatul şi staţi cât mai mult la pat, feriţi de curenţii reci de aer. Un prim pas în tratarea amigdalitei constă în hrănirea organismului, timp de trei zile, cu multe vitamine provenite din sucuri de fructe şi zarzavaturi. Beţi suc de morcov, cu sfeclă şi spanac sau castravete pentru a vă curăţa sângele, suc de morcov simplu, bogat în vitamina A, pentru căile respiratorii sau suc de morcov cu ţelină şi spanac.

Aplicaţi comprese cu cartof sau varză
Pasul doi constă în aplicarea de comprese locale cu felii de cartof crud, mere, frunze de varză zdrobite, argilă sau ceapă rasă, de trei ori pe zi, sau comprese cu apă şi oţet la temperatura camerei, din oră în oră. Pe lângă sucurile menţionate, trebuie să consumaţi şi ceaiuri din plante medicinale. Astfel, preparaţi-vă o infuzie calmantă şi antiseptică din plante precum: pătlagină, salvie, potbal, coada-calului, cimbrişor, muşeţel sau coada-şoricelului. Beţi trei căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Faceţi gargară cu oţet şi mâncaţi hrean
Gargara este foarte importantă în amigdalită, mai ales în cazul în care aceasta afectează şi urechile sau dantura, deoarece acţionează în mod direct asupra amigdalelor inflamate. Puneţi o linguriţă cu seminţe de ridiche şi o lingură cu miere într-o jumătate de cană cu oţet de mere şi fierbeţi amestecul. Strecuraţi când este cald, adăugaţi cinci linguri cu apă şi faceţi gargară. Tratamentul se repetă trei seri la rând, înainte de culcare. Seminţele de ridichi conţin uleiuri eterice bogate în sulf şi acţionează ca un antibiotic natural.

Antiinflamator din scoarţă de stejar
Amestecaţi o lingură cu sirop de gutui sau un vârf de linguriţă cu pudră de ghimbir într-un pahar cu apă călduţă şi faceţi gargară de trei ori pe zi, până simţiţi că durerea a trecut. Dacă nu aveţi aceste ingrediente, puteţi apela cu încredere la gargară cu o jumătate de pahar cu apă călduţă, o jumătate de pahar cu oţet de mere şi o linguriţă cu sare. De asemenea, consumaţi zilnic hrean, ceapă şi usturoi sau faceţi gargară, de două ori pe zi, cu suc de lămâie, ceapă, usturoi sau ulei, timp de cinci minute.
O altă infuzie care şi-a dovedit eficienţa este cea din scoarţă de stejar, aceasta având însuşiri astringente şi antiinflamatorii. Folosiţi două linguri cu scoarţă zdrobită, peste care turnaţi 200 ml apă clocotită şi acoperiţi vasul cu un capac. Fierbeţi amestecul timp de zece minute în baie de abur, apoi lăsaţi să se răcească. Strecuraţi şi mai adăugaţi 200 ml de apă fiartă. Păstraţi licoarea la loc răcoros timp de două zile şi apoi faceţi gargară de trei ori pe zi sau puneţi comprese pe gât.
Cea mai simplă metodă pentru gargară este prepararea unor infuzii din plante precum nalbă mare, muşeţel, gălbenele, sânziene, coada-calului, salvie sau cimbrişor. Puneţi două linguriţe din oricare plantă la 200 ml de apă clocotită, aşteptaţi zece minute şi apoi folosiţi.

Lapte şi ceapă contra laringitei
O altă formă de infecţie cauzată de frig este laringita. Aceasta este produsă de inflamaţia, iritarea sau folosirea excesivă a corzilor vocale ce aparţin laringelui. Semnele şi simptomele sunt uşor de identificat: răguşeală şi modificarea timbrului vocal, durere sau mâncărime în gât, nevoia de a tuşi, dar şi de a curăţa gâtul, şi chiar incapacitatea de a vorbi. Un remediu străvechi, care nu a dat niciodată greş, este laptele cu ceapă. Substanţele active din această reţetă se armonizează perfect, laptele având proprietăţi calmante, iar ceapa, antibacteriene. Luaţi trei cepe mari, tocaţi-le cu tot cu coajă şi amestecaţi-le într-un recipient împreună cu câteva cuişoare, o linguriţă cu zahăr brun, o crenguţă de cimbru şi puţină apă, cât să acopere. Lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de două ore, adăugând din când în când apă. Luaţi de pe foc şi strecuraţi şi, în acelaşi timp, încălziţi o ceaşcă de lapte. Amestecaţi în cantităţi egale decoctul cu laptele cald şi consumaţi de trei ori pe zi.

Feniculul sălbatic vă redă vocea
Dacă laringita v-a lăsat fără glas, atunci trebuie să încercaţi infuzia cu fenicul sălbatic. Fierbeţi o cană cu lapte, adăugaţi câteva frunze de fenicul mărunţite şi lăsaţi la infuzat timp de zece minute. Trebuie să beţi infuzia cât mai fierbinte, de trei ori pe zi, iar dacă nu vă place gustul o puteţi îndulci cu o linguriţă cu miere.
Inflamaţiile laringelui pot fi combătute şi cu ajutorul frunzelor de castan. Amestecaţi 250 ml de apă rece cu două linguri cu frunze de castan comestibil, puneţi pe foc şi lăsaţi să dea în clocot. Filtraţi şi faceţi gargară cu acest ceai de trei ori pe zi.
Iată şi un alt remediu: peste şase linguri cu tărâţe turnaţi un litru de apă, agitaţi bine şi lăsaţi peste noapte la decantat. Este recomandat să folosiţi o lingură de lemn şi un vas de sticlă sau lut. Dimineaţa filtraţi lichidul. Zeama de tărâţe încălzită şi amestecată cu o linguriţă cu miere se bea, cât de multă puteţi, pe parcursul zilei, pentru a trata durerile în gât, laringitele şi tusea.

Beţi multe lichide

Alimentaţia este foarte importantă în cazul laringitei. Pe lângă tratamentele externe şi interne pe care le urmaţi, ar fi indicat să ţineţi o dietă bazată pe lichide, în special pe sucuri de fructe şi de legume. Cele mai bune sunt sucurile de morcov, sfeclă, spanac şi castraveţi, iar în situaţia extremă, când rămâneţi fără voce, beţi suc de ţelină, pătrunjel, lucernă, păpădie şi gulie.

Pont! Când aveţi probleme cu gâtul evitaţi alimentele prea reci sau prea fierbinţi, dar şi cele care irită laringele, precum condimentele, mâncărurile acide, seminţele uscate şi băuturile alcoolice!