Main menu

header

de Ana Trifan

Luminiţa de seară, cunoscută şi ca primula de seară, este o plantă originară din ţările sud-americane, care s-a răspândit, în timp, în partea de nord a continentului american. A fost adusă şi în Europa, unde este astăzi cultivată în scopuri medicinale, dar şi ornamentale.

Sursă bogată în vitamina F
Numele plantei vine de la faptul că florile sale se deschid doar seara, iar a doua zi arată ca şi cum ar fi uscate. Indienii din America o utilizau pentru a trata diverse probleme ale pielii, dar şi astmul sau virozele. E o sursă bogată de acizi linoleici şi gama-linoleici (GLA), cunoscuţi şi sub denumirea de vitamina F.

Combate efectele sindromului premenstrual
Milioane de femei din întreaga lume folosesc preparate pe bază de ulei de luminiţă de seară pentru a combate efectele sindromului premenstrual atât intern, cât şi extern (sub formă de creme, pentru masarea pieptului şi a abdomenului). De asemenea, cercetările au arătat că acesta calmează durerile de sâni, combate balonările, crampele şi depresiile pe care le aduce perioada de dinainte de menstruaţie. Luaţi câte o capsulă de trei ori pe zi (15 mg în total). La fel de bine uleiul poate fi utilizat în menopauză, pentru a îndepărta bufeurile, dar şi stările de melancolie accentuată. În acest caz luaţi câte o capsulă, de două ori pe zi (10 mg în total), timp de două săptămâni, apoi faceţi pauză o săptămână.
Extern, este eficient şi în tratarea afecţiunilor dermatologice. Poate fi găsit în compoziţia unor săpunuri şi a unor loţiuni pentru îngrijirea tenului afectat de diverse probleme (acnee, eczeme şi altele).

Utilizat în reumatism şi osteoporoză
Acizii graşi din uleiul de luminiţă de seară fac ca acesta să fie bun în tratarea artritelor reumatoide şi a oaselor slăbite (osteoporoză). În plus, scade colesterolul rău, este de ajutor în combaterea apariţiei bolilor de inimă şi calmează durerile de picioare cauzate de blocarea vaselor de sânge. Studiile au arătat că uleiul de luminiţă de seară poate fi de ajutor şi în caz de schizofrenie sau de Alzheimer.
Preparatul e folosit şi în sindromul de oboseală cronică, dar şi în diabet sau astm.
S-au observat rezultate bune ca urmare a tratamentului cu ulei de primulă de seară şi în cazul copiilor afectaţi de hiperactivitate sau de ADHD (deficit de atenţie). Se administrează câte o capsulă (5 mg) pe zi, timp de trei săptămâni, făcând apoi o pauză de cel puţin o săptămână. Preparatele care au la bază acest ulei sunt folosite şi pentru a combate obezitatea şi a ajuta la pierderea în greutate (câte două capsule a câte 5 mg pe zi, timp de două-trei săptămâni, urmate de o pauză de cel puţin o săptămână), dar şi în problemele gastrointestinale cum ar fi colitele, sindromul colonului iritabil sau ulcerul peptic.

Pont! Femeile însărcinate pot folosi ulei de primulă de seară pentru a preveni hipertensiunea sau declanşarea prematură a naşterii.

Bun pentru alcoolici

Alt efect al acestui ulei este acela de a combate stările depresive la alcoolici, prin deblocarea transformării acidului alfa-linoleic în acid gama-linoleic, acţiune pe care alcoolul o întrerupe în organism. În acest caz sunt recomandate câte două capsule pe zi, timp de două-trei săptămâni, după care se face o pauză de câteva zile. De asemenea, uleiul protejează ficatul şi rinchii, unele dintre cele mai chinuite organe în cazul alcoolicilor.

Important! Uleiul de luminiţă de seară se obţine din presarea la rece a seminţelor plantei. Poate fi găsit în farmacii şi în magzinele de produse naturiste, ca atare sau sub formă de capsule.