Main menu

header

de Ana Trifan

Atunci când vă e poftă de dulce nu trebuie să vă înfrânaţi, deoarece aveţi şi opţiunea siropului de arţar, care conţine mai puţine calorii decât alte trataţii, dar are o cantitate mare de minerale, chiar mai însemnată decât mierea.

Seva fiartă capătă o aromă minunată
Acest lichid vâscos, de culoarea ambrei, pe care mulţi îl descriu ca având „un gust divin”, e extras primăvara, din zahărul conţinut de seva arţarului negru sau roşu. Procesul de creare a siropului de arţar începe cu înţeparea arborelui, care permite sevei să curgă de una singură. Aceasta este limpede şi aproape fără gust, iar conţinutul de zahăr este foarte scăzut în momentul recoltării. După ce este fiartă, seva se transformă în sirop de arţar, care este dulce şi are o aromă asemănătoare caramelului.

Bogat în antioxidanţi
Siropul de arţar este un adevărat desert şi pentru sănătatea corpului, deoarece conţine cantităţi importante de mangan şi de zinc. Primul este un mineral esenţial în producţia de energie a organismului şi funcţionează ca un antioxidant, acţionând împotriva radicalilor liberi, care duc la distrugerea celulelor şi la îmbătrânire. Manganul este un element important şi în creştere, favorizează funcţiile hepatice şi pe cele renale, accelerează arderile, ajută la fixarea calciului, a fierului şi a vitaminelor. Este indicat şi în cazuri de alergii sau diverse intoleranţe. Stimulează organismul să lupte cu toxinele. Practic, 30 g de sirop de arţar asigură un sfert din necesarul zilnic de mangan.
Zincul acţionează ca un antioxidant şi are funcţii care pot reduce progresia aterosclerozei. Este necesar pentru funcţionarea corectă a celulelor endoteliale (endoteliul este căptuşeala interioară a vaselor de sânge) şi ajută la prevenirea colesterolului rău, contribuind şi la scăderea nivelului acestuia.
De asemenea, zincul şi manganul sunt aliaţi importanţi ai sistemului imunitar. Multe tipuri de celule care au rol de apărare depind de zinc pentru o optimă funcţionare, iar manganul contribuie la reducerea inflamaţiilor, grăbind vindecarea.

Un protector al prostatei
Siropul de arţar poate contribui la sprijinirea sănătăţii reproductive şi oferă beneficii speciale pentru bărbaţi. Zincul are o concentraţie mai ridicată în prostată decât în orice alt ţesut uman, iar un nivel scăzut al acestui mineral poate însemna un risc crescut de cancer de prostată. De aceea, zincul este un mineral folosit terapeutic de naturişti pentru a ajuta la reducerea mărimii prostatei. Manganul poate juca, de asemenea, un rol esenţial în sprijinirea sănătăţii bărbaţilor, deoarece acţionează ca un catalizator în sinteza acizilor graşi. De asemenea, participă la producerea de hormoni sexuali, contribuind astfel la menţinerea sănătăţii reproducerii.

Descoperit de indoamericani

Se spune că siropul de arţar a fost descoperit din întâmplare de o femeie din tribul indian Iroquois. Potrivit legendei, la plecarea la o vânătoare, soţul ei a smuls toporişca tomahawk din arţarul în care o înfipsese cu o seară inainte. Seva a început să picure din copac, iar după o zi vasul aflat la întâmplare la poalele copacului s-a umplut. Crezând că este apă, indianca a gătit cu lichidul din vas. Rezultatul a fost o mâncare dulce şi delicioasă. Procesul de obţinere a siropului de arţar este o tradiţie veche a indienilor din America de Nord. Aceştia îl foloseau atât ca medicament, cât şi ca aliment. Ca să „recolteze” siropul foloseau două metode, după ce înţepau cu toporiştele scoarţa arţarilor: seva care picura era condensată fie prin scufundarea unor pietre calde în lichid, pentru evaporarea apei, fie prin îngheţare. Astfel, în anotimpul rece, seva se lăsa peste noapte, iar indienii luau dimineaţa din ea stratul de gheaţă format de apă şi rămâneau astfel cu esenţa. Coloniştii veniţi pe teritoriul american au modernizat apoi procesul, fierbând seva în cazane mari şi au folosit acest îndulcitor până când zahărul din Indiile de Vest, mult mai ieftin şi mai uşor de obţinut, i-a luat locul. Din această cauză, producţia de sirop de arţar este la aproximativ o cincime din ceea ce a fost la începutul secolului al XX-lea.

Ponturi!
- Siropul de arţar oferă ceaiului şi cafelei un gust unic. Este mult mai sănătos decât zahărul şi are mai puţine calorii decât mierea - două linguri conţin doar 35 de calorii.
- Pentru un desert gustos şi sănătos, turnaţi sirop de arţar peste un amestec de fulgi de ovăz, nuci şi stafide. Mai puteţi unge o felie de pâine prăjită cu unt de arahide şi puneţi deasupra felii de banană şi apoi sirop de arţar.