Main menu

header

de Elena Şerban

Vâscul este o plantă despre care se vorbeşte în special în preajma Anului Nou, pentru că se spune că cei care se sărută sub el vor avea noroc şi, de asemenea, protejează casa de rele. Pe lângă acestea, specialiştii în fitoterapie afirmă că vâscul este una dintre cele mai eficiente plante medicinale din flora românească, şi nu numai.

O plantă veşnic verde
Vâscul este o plantă semiparazită, ce se dezvoltă pe ramurile arborilor precum plopi, salcie, mesteacăn, păr, măr, scoruş, păducel, prun, cireş, salcâm, arţar, castan, tei, cam toate foioasele, coniferele şi, foarte rar, frasin, carpen şi arin. Are o înălţime de până la 60 cm şi creşte sub forma unor tufe ce seamănă cu nişte cuiburi. Frunzele sunt verzui-galbene, lipsite de peţioli, cu marginile întregi, iar lungimea lor este de cel mult 6 cm. Această plantă şi-a dezvoltat un uluitor sistem de supravieţuire, atât de bine pus la punct, încât frunzele nu cad rămân şi rămân verzi toată iarna.
Florile sunt mici, nu au codiţă, sunt aşezate câte două-trei la „subsuoara” ramurilor şi înfloresc în lunile martie şi aprilie. Fructele, care se găsesc câte două-trei la un loc, au formă sferică şi sunt la început verzi, apoi albe. Ele ajung la maturitate în ultima lună a anului. O plantă trăieşte aproximativ 70 de ani.

Recoltarea, indicată iarna
Din punct de vedere medicinal, de la vâsc se recoltează în scop terapeutic ramurile tinere cu frunze, tot timpul anului. Este de preferat însă să se culeagă vâscul numai în lunile reci, când înfloreşte, de la sfârşitul lui octombrie până în februarie-martie.
Însă, spre deosebire de alte plante medicinale, vâscul se usucă doar pe cale naturală, în încăperi bine aerisite, dar întunecate. Pentru a obţine un kilogram de produs uscat aveţi nevoie de aproximativ trei kilograme de plantă proaspătă.
Bobiţele albe sunt foarte toxice şi se folosesc, sub indicaţie medicală, numai în tratamente externe.

Micşorează tensiunea
Vâscul se foloseşte ca hipotensiv, cardiotonic, antimiotic şi bradicardizant. De asemenea, datorită saponozidelor şi alfa şi beta viscolilor, a colinei şi a acetilcolinei pe care le conţine, are proprietatea de a influenţa circulaţia sangvină, micşorând nivelul tensiunii arteriale. În acest sens e bine de ştiut că usturoiul consumat zilnic măreşte acţiunea hipotensivă a vâscului.
Alte substanţe ce se regăsesc în vâsc sunt: saponozidele triterpenice, beta amirina şi derivaţi ai acidului oleanolic, amine, beta feniletil-amină, inozitol, amino acizi liberi, vitaminele C şi E, mucilagii, substanţe glicozidice, evercetină, zaharuri, acid viscic cu acţiune antitumorală şi săruri minerale. Vâscul are acţiune antispasmodică, astfel calmând astmul, tusea convulsivă şi sughiţurile persistente.

Maceratul la rece combate sterilitatea
Unul dintre cele mai eficiente preparate este maceratul la rece. Pentru a-l obţine, puneţi 2 g de frunze şi tulpini mărunţite de vâsc în 100 g apă şi lăsaţi la macerat 12 ore. După acest interval se beau două ceşti în fiecare zi. Preparatul este indicat în afecţiuni ginecologice, în ameliorarea tulburărilor legate de menopauză, în tratarea sterilităţii, precum şi în alte tulburări hormonale. În ultimii ani, tot mai mulţi medici au confirmat puterea vâscului în tratarea şi eliminarea unor tumori. Acelaşi macerat este deosebit de eficient în cazul bolilor de inimă, deoarece are capacitatea de a regla tensiunea. Astfel, în cazul în care nivelul tensiunii arteriale este prea mare îl reduce. Dacă, dimpotrivă, tensiunea este prea mică, o normalizează. De aceea, vâscul este recomandat chiar şi oamenilor care nu sunt bolnavi de inimă să urmeze cure preventive cu ceai de vâsc vreme de şase săptămâni.

Sucul purifică organismul
Un leac tradiţional se prepară prin amestecarea boabelor albe de vâsc, zdrobite, cu untură proaspătă de porc. După ce se lasă 24 de ore, se încălzeşte foarte puţin amestecul, atât cât este necesar pentru a-l strecura prin sită. Este un leac bun, de folosit în uz extern, în caz de degerături ale mâinilor sau picioarelor.
Sucul de vâsc se obţine din frunze şi tulpini proaspăt recoltate, stoarse cu ajutorul unui storcător electric. Se foloseşte pentru accelerarea metabolismului şi în boli grave, în care se impune purificarea rapidă a organismului de toxine.

Important!
- Dacă suferiţi de anxietate şi luaţi hipnotice şi sedative uşoare, evitaţi să consumaţi preparate din vâsc, pentru că accentuează efectele medicamentelor;
- Tratamentul cu vâsc se face numai sub control medical!;
- Depăşirea dozelor indicate poate produce intoxicaţii manifestate prin încetinirea pulsului, aritmie şi tahicardie;
- Folosiţi numai vâsc achiziţionat din farmaciile de plante medicinale.