Main menu

header

22-10-1de Gabriela Niculescu

Roxana Iliescu, moderatoarea emisiunii „6! Vine presa”, e o persoană care a adoptat un stil de viaţă sănătos şi o mămică extrem de grijulie cu alimentaţia şi cu dezvoltarea fiicelor sale - Teresa, de aproape 7 ani, şi Vanessa, în vârstă de numai 2 anişori. Vedeta postului B1 TV a hotărât să renunţe la medicina alopată în favoarea tratamentelor naturiste şi chiar şi-a transformat cele trei balcoane într-o mică grădină cu plante medicinale.

„Am trei balcoane cu plante aromate şi legume”
- De ce ai renunţat la medicina clasică în favoarea farmaciei verzi?
- Întotdeauna am crezut că natura poate remedia orice problemă şi, mai ales, cred în puterea corpului de a se redresa dacă îi dai ce are nevoie. Dar, de când am devenit mamă şi am văzut că antibioticele nu făceau altceva decât să şubrezească imunitatea fetiţelor mele, am început să mă interesez de alternative şi, ca un făcut, informaţiile au început să-mi iasă în cale. Un prieten din Italia mi-a adus seminţe bio de plante ce puteau creşte pe balcon, pediatra fetiţelor mă încuraja să „atac” orice boală întâi cu leacuri de la bunica, Bianca Brad îmi spunea cât de încântată e de tratamentul homeopat propus de o doamnă doctor din Sibiu, Cornelia Marin mi-a tot vorbit despre alimente miraculoase, şi tot aşa. Am întâlnit-o pe asociata unui magazin de produse eco, Alina Varadi, care mi-a explicat pe îndelete ce proprietăţi are fiecare plantă considerată până mai ieri banală şi m-a trimis la medicul naturopat Cristina Bogdan, care încearcă, prin tratamente homeopate, să readucă echilibrul în corpurile noastre.

- Ai studiat acest domeniu sau ai deprins tainele lui din mers?
- Abia acum pun burta pe carte aşa cum trebuie. Până acum am cules informaţii din Italia, de pe ici-colo, de pe internet, însă le-am centralizat şi le pun în ordine, studiind intens.

- Când ai început să foloseşti plantele medicinale?
- Cred că întotdeauna mi-au plăcut ceaiurile medicinale, asta pentru că le asociez cu mirosul din cămara bunicii, care folosea tot ce noi aruncam sau nu băgam în seamă: tei uscat, codiţe de vişine şi cireşe, sâmburi de cireşe, mătase de porumb, coji de nucă şi altele. Dar am început să le apreciez cu adevărat în Italia, unde toate bucătăriile sunt pline de ghivece cu plante aromatice şi toate emisiunile tv promovează intens beneficiile lor în alimentaţia noastră.

- Ai trei balcoane cu plante aromate şi legume. Le cultivi sau le cumperi atunci când rămâi fără rezerve?
- În primii ani mi-am adus seminţe bio din Italia, dar de doi-trei ani am seminţe din propria mea „grădină”. E un sentiment extrem de frumos să poţi vedea practic generaţii întregi de plante crescute şi îngrijite de tine. Acum e rândul fetelor să se ocupe. Teresa e deja expertă în folosirea lor, iar Vanessa e responsabilă de cules. E foarte mândră când i se mai coace o roşioară.

„Masajul cu picături de rozmarin şi lavandă scade febra”
- Plantele aromatice necesită o îngrijire specială?
- Nu. Trebuie doar udate, puse în condiţii prielnice de căldură şi „eliberate” de buruieni. Am parte şi de ajutorul mamei, o mare iubitoare de plante de apartament, pe care am reuşit să o „deturnez” de la creşterea plantelor decorative la cele utile.

- Ce cultivi?
- Am început cu busuioc, pentru că ador bruschettele şi pastele cu pesto, iar ambele reţete necesită busuioc proaspăt. Apoi am continuat cu rozmarin pentru cartofi şi carne la cuptor, ardei iute, pe care îl pun în orice, măcriş, pe care îl mâncăm în salate, dar şi în ciorbe, aloe, care este pentru noi un fel de medicament universal pentru orice leziune a pielii, şi nu numai, roşii cherry, pătrunjel, arpagic, cimbru, mentă (ceaiul e ideal în orice casă în care sunt copii), leuştean şi, mai nou, gogoşari, asta ca să mai alternăm culturile. Urmează lavandă şi lămâi.

- Spune-ne câteva reţete naturiste pe care le consideri foarte utile.
- În primul rând, pentru mame, atunci când cel mic are febră mare, nu apelaţi imediat la un antitermic. Oricum nu-i puteţi da mai mult de trei doze în 24 de ore şi nu va fi suficient. O baie răcită progresiv, un masaj energic cu picături de rozmarin şi lavandă sau cu oţet de mere şi o „înfofoleală” ca pe timpul copilăriei noastre vor face minuni. Iar transpiraţia aferentă va elimina multe toxine. Apoi, dacă gâtul e roşu, o lingură cu zeamă de lămâie, plasată direct la „locul faptei”, va anestezia şi dezinfecta totul. În câteva luni promit să devin expertă în domeniu şi să vă mai spun. Deocamdată, mai am şi eu momente de disperare, când chiar nu ştiu ce să mai fac, mi-e jenă să sun pediatrul la 2 noaptea, nu duc copiii la spital ca să nu mai ia şi alte boli pe fondul imunităţii scăzute, şi atunci mă întorc la rădăcini. Îi iau în braţe, mă îndepărtez de orice posibilă sursă de distragere a atenţiei, îmi „activez” instinctul matern la maximum şi încerc să izgonesc tot răul din copilul meu, invocând în acelaşi timp protecţie divină. Când încă alăptam, „reţeta” funcţiona de fiecare dată, iar pruncul îmi adormea liniştit, eliberat, ca legănat de îngeri... După aceea, parcă „firele de legătură” s-au rupt, dar încercăm acum să le refacem.

- Ce plante sunt recomandate pentru fortificarea imunităţii?
- Echinacea era prima alegere a mea. Asta până să descopăr fructele goji. Acum mi se par geniale amândouă. Asta în cazuri de urgenţă. Dar, preventiv, cred că o hrană variată, exclusiv bio şi predominant vegetariană ajută la creşterea puterilor noastre de autoapărare.

„Investiţi în sănătate, mâncaţi mult mai atent!“

- Ce tratamente ai încercat până acum?
- Infuzia de rozmarin e ideală pentru căile respiratorii, sucul de aloe mi-a tratat multe răni superficiale, ardeiul iute împreună cu uleiul de măsline mă ajută să diger mult mai uşor orice, măcrişul m-a scos din multe probleme şi lista ar putea continua.

- Ce sfat le dai cititorilor?
- Să-şi asculte instinctele. Să se îndepărteze un pic de haosul informaţional şi să simtă ce are nevoie cu adevărat corpul fiecăruia dintre noi. Să realizeze că suntem cu adevărat ceea ce ingerăm, iar toate chimicalele conţinute de medicamente, de hrana excesiv procesată, de băuturile gazoase sunt adevărate otrăvuri pentru organismul nostru, şi aşa ostenit de prea mult praf şi stres. Decât să strângem bani să ne cumpărăm ultimul răcnet de maşină sau de telefon care ne distruge neuronii, hai să investim în sănătatea noastră şi a copiilor noştri mâncând mult mai atent. Niciun copil nu va consuma legume dacă nu vă vede pe dumneavoastră cum le mâncaţi zilnic cu plăcere. Niciun copil nu a devenit dependent de cola decât dacă a gustat din paharul pe care-l beţi cu atât nesaţ. Nu e uşor să ne schimbăm mentalitatea şi modul de a trăi, nu se poate face brusc, dar fiecare pas vă va da satisfacţii enorme.