Main menu

header

de Ana Trifan

Noni (Morinda Citrifolia) este cunoscut în insulele din Pacific drept „fructul zeilor” sau „fructul magic”, atât datorită calităţilor sale medicinale, cât şi a prezenţei în legendele străvechi ale zonei. Această plantă, care creşte mai ales în regiunile cu lavă vulcanică, este permanent verde.

Ajută în artrită şi rupturi de ţesuturi
Noni este folosit de mii de ani în medicina tradiţională asiatică pentru tratarea unei largi palete de boli, dar eficienţa sa a fost demonstrată şi de studii din epoca modernă. Una dintre cele mai apreciate componente ale acestui fruct este xeronina. Doctorul Ralph Heinicke, de la Universitatea din Hawaii, este cel care a descoperit existenţa ei şi a demonstrat importanţa pe care acest mic alcaloid o are în funcţionarea sănătoasă a tuturor celulelor. Conform lui, xeronina lucrează la nivel molecular, reparând zonele cu probleme. „Printre afecţiunile pe care le tratează sucul sau extrasul din noni se numără artrita, rupturile de ţesuturi, psoriazisul, ulcerul gastric sau rupturile de vase sangvine”, a declarat Heinicke.
Efectul xeroninei asupra celulelor corpului se vede şi în cazul arsurilor. Consumul de suc de noni face ca organismul să fie stimulat să îndepărteze mai repede ţesuturile moarte şi să cicatrizeze rănile.
Terpenoidul este o altă substanţă importantă pe care o conţine, evidenţiată de studiile medicale, şi care ajută în procesul de sinteză organică şi de recuperare a celulelor corpului.

Luptă cu bacteriile periculoase
Noni mai conţine şi o serie de ingrediente ce pot ucide bacteriile cauzatoare de infecţii periculoase, cum ar fi bacilul piocanic, stafilococul auriu sau E. Coli, bacteria responsabilă de numeroase infecţii digestive şi urinare şi motivul din cauza căruia se produc cele mai multe cistite. Are, de asemenea, un rol antiseptic şi antifungic.
Scolopetina, alt element din fructul noni, este un foarte eficient aniinflamator şi antihistaminic. Are şi calităţi anticancerigene, de aceea este indicat în tratamentul celulelor dezvoltate anormal.
Noni conţine şi un precursor al serotoninei, care ajută la tratarea depresiei şi la depăşirea perioadelor emoţionale dificile.
Medicul Isabella Abbott, de la Universitatea din Hawaii, susţine că fructul noni poate fi folosit cu succes şi în tratarea diabetului şi a tensiunii arteriale oscilante. Medicul spune că multe generaţii din familia sa au folosit fructul noni pentru a preveni infectarea rănilor, ungând cu suc proaspăt zonele afectate.

Recomandat după chimioterapie
Cercetătorul Joseph Betz, de la Divizia pentru Plante şi Produse Naturale a Federaţiei Americane pentru Alimentaţie, a arătat că pudra obţinută din fructe de noni uscate are o uşoară activitate stimulatoare asupra muşchilor, iar dacă este luată intern acţionează ca un analgezic şi ca un tranchilizant.
Un raport al Universităţii japoneze Keio a arătat că un compus pe nume damnacanthal, care a fost extras din rădăcina acestei plante, acţionează cu succes în refacerea celulelor după sesiunile de chimioterapie.

Antioxidant eficace
„Fructul zeilor” s-a dovedit şi un antioxidant eficient, prin nutrienţii care stimulează refacerea celulelor şi protejează organismul de acţiunea distrugătoare a radicalilor liberi. Mai mult decât atât, noni conţine seleniu, unul dintre cei mai buni antioxidanţi.
Printre afecţiunile în care fructul noni s-a dovedit eficient se numără şi cele legate de probleme ale sistemului imunitar, alergii la chimicale, colite, febră, gută, dureri de cap, tuse, infecţii, insomnie, boli de ficat.

- Se poate găsi proaspăt în magazinele mari, care comercializează şi fructe exotice. De asemenea, de la plafare puteţi cumpăra suc, sirop sau capsule