Main menu

header

de Ana Trifan

Plantele care calmează, care reglează menstruaţiile şi asigură echilibrul hormonal al corpului vă vor ajuta să treceţi mai uşor peste endometrioză.

Afectează femeile între 20 şi 40 de ani
Endometrioza este o afecţiune ginecologică ce se caracterizează prin faptul că ţesutul endometrial, care căptuşeşte uterul, se implantează şi în locaţii din afara cavităţii uterine. De cele mai multe ori sunt afectate ovarele, trompele sau regiunea pelvisului, însă, în unele cazuri, boala poate fi localizată şi în plămâni sau în sistemul nervos central ori în ţesuturile inimii. În general, endometrioza afectează femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Rareori poate fi întâlnită la cele care au trecut de menopauză. Această afecţiune duce în aproape jumătate dintre cazuri la sterilitate.
Afecţiunea poate să nu prezinte simptome deosebite. Cele mai întâlnite sunt durerile din timpul menstruaţiei, cele din momentul actului sexual şi din zona abdomenului inferior. Neplăcerile la urinare, menstruaţiile neregulate sau foarte abundente, durerile de spate, oboseala pot fi şi ele simptome.
Medicina vorbeşte despre endometrioză de aproape 300 de ani, dar până acum n-au putut fi determinate cu exactitate cauzele acestei boli. Una dintre teoriile înaintate de oamenii de ştiinţă ar fi că sângele menstrual care conţine celule endometriale se scurge înapoi prin trompele uterine şi implantează aceste particule în abdomen. Altă teorie susţine că sistemul sangvin sau cel limfatic distribuie celule endometriale din uter în alte părţi ale corpului. Se crede, de asemenea, că afecţiunea ar putea fi transmisă genetic.

Păpădia îmbunătăţeşte echilibrul hormonal
Iată câteva remediile care vă vor veni în ajutor dacă suferiţi de endometrioză:
- fructul castităţii (Agnus Castus) reglează menstruaţiile. E important să beţi cel puţin trei-patru luni câte o cană cu infuzie pe zi. Atenţie! Nu se consumă în timpul sarcinii şi nu se combină cu tratamente hormonale;
- ceaiul de ghimbir vă va scăpa de greţurile care apar destul de des în acest caz;
- încercaţi terapia cu sucuri proaspete de struguri negri, mango, papaya şi ananas;
- consumaţi regulat ceaiuri de călin (Viburnum opulus). Această plantă are un efect sedativ şi antidismenoreic. Este recomandată şi femeilor care pierd uşor sarcinile sau celor cu iminenţă de avort;
- tinctura de rădăcină de unicorn (Chamaelirium luteum) acţionează ca un tonifiant al întregului aparat genital feminin şi stimulează fertilitatea. Se poate lua şi în timpul sarcinilor, mai ales în cazurile în care există probabilitatea unui avort spontan. Se recomandă până la 15 picături de tinctură pe zi;
- frunzele şi florile de păpădie preparate ca infuzie, din care se vor consuma două-trei căni pe zi, îmbunătăţesc echilibrul hormonal al organismului şi stimulează funcţiile bilei.
- întindeţi pe zona dureroasă din abdomen un prosop pe care să puneţi o pungă cu cuburi de gheaţă.

Peştele nu trebuie să lipsească de pe masă

Mâncaţi alimente bogate în vitamina B şi în fibre. Peştele nu trebuie să vă lipsească din meniu, deoarece conţine acizi graşi Omega 3 care ajută la scăderea producţiei de prostaglandine. Evitaţi preparatele congelate şi mâncarea procesată! De asemenea, ocoliţi cofeina, zahărul, carnea roşie şi alcoolul. Mâncaţi rar brânzeturi. Asiguraţi-vă că aveţi în dieta dumneavoastră destule fibre, pe care le puteţi lua din legume şi fructe proaspete, cereale integrale.

- Faceţi mişcare pentru a reduce nivelul de estrogen şi a stopa astfel dezvoltarea endometriozei. Evitaţi să folosiţi tampoane interne în timpul menstruaţiei