Main menu

header

de Elena Nedelcu

Frunzele de nuc conţin şi degajă o cantitate mare de iod, iar relaxarea îndelungată la umbra nucului poate dăuna sănătăţii. Puteţi observa şi cu ochiul liber că în preajma nucului nu creşte nimic, iar insectele şi dăunătoarele sunt ţinute la distanţă. Nu trebuie să blamaţi sau să evitaţi nucile ori frunzele, care au un conţinut biochimic diversificat şi proprietăţi terapeutice.

Miezul, substitut pentru carne
Nucile au fost considerate încă de pe vremea lui Hipocrate un aliment benefic sănătăţii, fiind folosite pentru tratarea mai multor afecţiuni. Miezul uscat conţine minerale precum fier, potasiu, fosfor, magneziu, iod, vitaminele A, B1, B2, C, E şi PP, mai mult de 20 de aminoacizi, grăsimi nesaturate şi proteine. Are proprietăţi multiple, fiind un bun energizant, antianemic, tonifiant fizic şi psihic, laxativ, vermifug, emolient şi calmant. Dacă nu consumaţi carne, trebuie să ştiţi că miezul de nucă matură o poate înlocui cu succes, deoarece este un aliment complet, care conţine o cantitate redusă de glucide solubile.
De asemenea, nuca este un bun remediu şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Numeroasele cercetări au dovedit că miezul este bogat în substanţe active, precum acizii graşi Omega 3, care au un efect pozitiv asupra vaselor de sânge din creier. De aceea, sunt recomandate persoanelor cu activităţi mentale intense, în special elevilor şi studenţilor în perioada examenelor. Datorită vitaminei E, s-a demonstrat şi faptul că luptă cu îndârjire împotriva demenţei şi a bolii Alzheimer. Pentru acest lucru specialiştii vă recomandă, dacă sunteţi trecuţi de prima tinereţe, să consumaţi zilnic câteva nuci.

Au efect energizant
Conţinutul de 60% de grăsimi nesaturate, dar şi de potasiu şi de magneziu recomandă nucile ca medicament pentru pacienţii care suferă de diverse boli de inimă şi de tensiune arterială crescută. Studiile au demonstrat că acestea reduc nivelul colesterolului şi întăresc pereţii vaselor sangvine, graţie vitaminei E. Concluzia este că, dacă mâncaţi o mână cu nuci pe săptămână, nu veţi mai avea probleme cardiace.
Preparaţi un amestec din şase-opt nuci măcinate şi o lingură cu miere polifloră, turnaţi într-un pahar cu suc natural şi amestecaţi până când mierea se topeşte. Această băutură cu efect energizant, consumată zilnic, cu înghiţituri mici, este indicată persoanelor care suferă de ateroscleroză.

Purifică sângele
În medicina populară, frunzele de nuc tinere sunt folosite pentru tratarea diabetului zaharat (prin reducerea glicemiei), a hepatitei, a candidozei, a infecţiilor renale şi genitale, stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, stoparea hemoragiile digestive şi curăţarea sângelui. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu frunze uscate la 200 ml de apă clocotită, lăsaţi zece minute şi beţi două-trei ceaiuri pe zi. Tot cu o infuzie din frunze (patru linguri la 250 ml apă) puteţi scăpa de efectele nedorite ale constipaţiei, dar şi ale diareii. Luaţi câte trei-patru linguri pe zi din acest concentrat şi veţi avea un scaun regulat.

Maceratul pune intestinul la muncă
Coaja verde, rămasă după ce nuca a fost descojită, are şi ea un rol important în menţinerea sănătăţii, mai ales că este foarte bogată în vitamina C. De aceea ar fi bine să nu o aruncaţi. Este indicată pentru tratarea infecţiilor intestinale acute, dar şi pentru fortificarea stomacului slăbit şi pentru combaterea efectului de „intestin leneş”. În 300 ml de apă adăugaţi coaja mărunţită a două nuci verzi şi lăsaţi la macerat aproximativ zece ore. După ce perioada a trecut, strecuraţi, iar nucile rămase în strecurătoare le puneţi la fiert cu 300 ml apă timp de cinci minute. Combinaţi cele două preparate şi consumaţi un păhărel în fiecare zi, până când terminaţi lichidul.

Lichior din coji verzi versus nevralgii

Din coaja nucilor verzi se poate prepara chiar şi o băutură alcoolică, dar nu pentru servit musafirii, ci pentru tratarea nevralgiilor dentare, eliminarea paraziţilor intestinali, stimularea poftei de mâncare şi înlăturarea anemiei şi a oboselii. Puneţi într-un borcan mai mare 500 g de coji verzi, peste care turnaţi un litru de rachiu. Lăsaţi la macerat, la loc întunecat, timp de trei luni, astfel încât substanţele nutritive să pătrundă în alcool. După ce a trecut perioada maceratului, strecuraţi printr-un tifon şi amestecaţi lichidul cu trei litri de vin şi trei linguri cu miere. Beţi câte un pahărel pe zi, timp de o lună, şi veţi observa ce efecte miraculoase are această licoare.