Main menu

header

de Liliana Simidon

Tiroida este una dintre cele mai importante, chiar vitale, glande endocrine. Ea secretă hormoni care sunt indispensabili pentru buna funcţionare a diverselor organe şi influenţează foarte multe aspecte ale vieţii noastre precum: procesul de creştere, buna funcţionare a inimii, ritmul cardiac, dispoziţia mentală, greutatea corporală, ciclul menstrual, sănătatea tuturor ţesuturilor, viaţa sexuală şi sistemele respirator, muscular şi digestiv.

Hormonii funcţionează din primul trimestru al fătului
Tiroida are formă de fluture şi este situată la nivelul gâtului. Greutatea ei variază între 25 şi 35 g, grosimea, între 2 şi 2,5 cm, iar lungimea celor doi lobi este de aproximativ 4-5 cm. Această glandă secretă doi hormoni, T3 şi T4, care sunt activi din primul trimestru al sarcinii şi pe tot restul vieţii, contribuind la dezvoltarea şi maturizarea organelor şi ţesuturilor, cu precădere a sistemului nervos. Atunci când buna funcţionare a glandei tiroide este perturbată se poate ajunge la hipotiroidism sau la hipertiroidism.

Soia şi carnea, contraindicate la hipotiroidism
Hipotiroidismul reprezintă un ansamblu de tulburări provocate de o insuficientă secreţie hormonală a glandei tiroide. Aceasta este o consecinţă a lipsei de iod din pământ şi din apă. În funcţie de momentul în care apare carenţa de iod, există hipotiroidism congenital (copilul se naşte cu unele tulburări cauzate de insuficienţa hormonilor tiroidieni) şi hipotiroidism dobândit pe perioada vieţii. Acesta din urmă este întâlnit de circa zece ori mai frecvent la femei şi apare între 30 şi 60 de ani. Manifestările sunt: tulburări ale aparatului cardiovascular (aritmie, bradicardie, apariţia de lichid în pericard, dureri pericardice), probleme ale aparatului respirator (greutate în vorbire), afecţiuni ale pielii (paloare, uscăciunea tegumentelor şi mucoaselor), probleme ale părului, scăderea poftei de mâncare, tulburări la nivel digestiv (vărsături, greţuri, constipaţie cronică, acumulare de lichid în abdomen), suferinţă a aparatului renal, perturbări ale sistemului nervos (memoria şi capacitatea de exprimare se reduc mult, persoana devine agitată, astenică, maniacă), apariţia guşei şi disfuncţii la nivel sexual (sterilitate, libidou scăzut, întârzierea pubertăţii).
Regimul alimentar trebuie să cuprindă multe crudităţi, lactate şi puţine lichide. Este foarte important să se mănânce cât mai puţină carne, în special carne de porc şi grăsimi animale. Hipotiroidienii nu trebuie să mănânce soia, căci aceasta blochează sinteza de hormoni tiroidieni. Dacă aveţi această problemă e bine să faceţi:
- decoct de ghimpe - două căni pe zi timp de şase luni, cursiv;
- cură cu ulei de levănţică şi ulei de rozmarin - zece picături de două ori pe zi;
- cură cu frunze de mesteacăn şi alge brune;
- cură cu fructe de măceş.

Maceratul din angelică, bun în caz de hipertiroidism
Hipertiroidismul este o dereglare a glandei tiroide şi constă în producerea de hormoni în exces. Acest lucru se răsfrânge asupra întregului organism. Simptomele includ: senzaţie de sufocare, stări de nervozitate, insomnii, intoleranţă la căldură, transpiraţie exagerată, tulburări menstruale, palpitaţii, guşă, ochii par ieşiţi din orbită (exoftalmie) şi scădere în greutate. Persoana afectată trebuie să aibă un regim bogat în proteine şi să nu ţină post sau regimuri numai cu lichide. Trebuie evitate conopida, varza şi broccoli, căci acestea predispun la apariţia guşei. Este interzisă şi sarea iodată. Sunt foarte importante eliminarea stresului şi odihna zilnică. Tratamentul intern trebuie să cuprindă:
- macerat din rădăcină de angelică (printre multe alte proprietăţi, redă pofta de mâncare şi ajută la creşterea în greutate);
- cură cu fructe de ienupăr (interzisă doar celor cu probleme la rinichi);
- cură cu pelin (maximum opt zile pe lună);
- cură cu roiniţă şi rozmarin;
- comprese pe gât cu decoct din scoarţă de stejar (30 de minute zilnic);
- gargară cu ceai proaspăt de sânziene şi nalbă, de zece ori pe zi (resturile se combină cu făină de orz şi se aplică pe gât de cel puţin trei-patru ori pe zi).

Recomandări

Dar şi produsele naturiste vă pot ajuta astfel:
FEMITONE - asigură şi menţine sănătatea hormonală feminină. Este indicat mai ales în tulburările sexuale cauzate de dezechilibrul tiroidian (scăderea libidoului, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate). Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
KANCHANAR GUGGUL - este un tonic tiroidian ce ajută în cazul disfuncţiilor tiroidiene (hipo şi hiper), sindromului ovarului polichistic, fibromului uterin şi în toate afecţiunile dermatologice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.