Main menu

header

de Ana Trifan

Considerat a fi una dintre cele mai remarcabile descoperiri în domeniul medicinei naturiste, uleiul de primulă îşi adaugă, încontinuu, pe lista sa noi afecţiuni pe care le poate trata cu succes. Astfel, poate fi folosit atât ca remediu, dar şi preventiv, într-o serie largă de probleme, de la simptome premenstruale până la migrene şi boli inflamatorii, cum ar fi artrita.

Poate fi folosită ca supliment alimentar
Esenţa sau uleiul de primulă (Oenothera biennis) este un supliment extras din seminţele plantei. Chiar dacă dovezile ştiinţifice de până acum s-au concentrat mai mult pe valoarea sa în tratarea eczemelor şi a artritei, uleiul continuă să câştige notorietate şi în îndepărtarea altor boli.
Puteţi planta chiar şi dumneavoastră primule acasă, pentru valorosul lor ulei, sau puteţi cumpăra suplimente, loţiuni, creme sau săpunuri făcute din această esenţă.
Pentru a beneficia de calităţile sale de supliment alimentar trebuie ca uleiul să fie folosit intern. Este disponibil în farmacii şi în magazinele de produse naturiste şi îl veţi găsi, de obicei, sub formă de pastile sau de capsule cu gel.
Pentru uz extern (eczeme, acnee, psoriazis) puteţi să utilizaţi creme, loţiuni şi săpunuri pe baza acestei esenţe, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le aduce.

„Îndulceşte” simptomele menopauzei
Uleiul de primulă este folosit şi de femei, pentru îndepărtarea mastodiniei (durere mamară), asociată cu ciclul menstrual. De asemenea, acest remediu naturist ameliorează simptomele din perioada premenstruală sau a menopauzei. Sunt în desfăşurare studii ştiinţifice care şi-au propus să demonstreze importanţa acestui produs în tratarea infertilităţii la femei.

Optimizează starea de spirit
Esenţa este folosită şi ca o terapie alternativă în cancer şi diabet, însă nu există până în acest moment teste ştiinţifice care să arate cum funcţionează primula în aceste cazuri.
Seminţele plantei sunt bogate în vitamine, minerale, dar şi în acizi graşi Omega 6, de care are nevoie organismul pentru a finaliza anumite funcţii, cum ar fi absorbţia de insulină, structurarea celulei, echilibrarea nivelului hormonal şi îmbunătăţirea funcţiilor nervoase. Tot Omega 6 este responsabil de elasticitatea pielii şi de îmbunătăţirea stării de spirit. Organismul nu sintetizează acest acid gras, aşa că el trebuie luat dintr-o sursă alimentară, iar uleiul de primulă este cel mai recomandat.

Calmează artrita reumatoidă
Esenţa mai conţine, printre altele, acid gamma linolenic şi acid linoleic. Aceşti acizi sunt importanţi pentru sănătatea generală a organismului, asistând corpul la reglarea greutăţii şi prevenirea bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de acid gamma linolenic din uleiul de primulă îl recomandă în bolile inflamatorii, cum ar fi artrita. Potrivit studiilor şi testelor ştiinţifice efectuate începând cu 1930, acest acid reprezintă un tratament eficient pentru reducerea inflamaţiei în artrita reumatoidă şi are foarte puţine efecte secundare.
Uleiul de primulă a fost folosit cu succes şi în vindecarea celor care suferă de oboseală cronică.

Acţionează şi asupra migrenelor
Deoarece conţine fenilalanină, esenţa este un aminoacid important, care are rol de neurotransmiţător (transmitere semnalele nervoase între neuroni şi creier). De aceea este folosită şi pentru alinarea durerilor cronice de cap şi a migrenelor. În plus, sunt în curs de efectuare cercetări care şi-au propus să demonstreze importanţa uleiului de primulă în tratarea următoarelor probleme: alcoolism, poftă exagerată de carbohidraţi, sindromul colonului iritabil şi îmbătrânire prematură.