Main menu

header

de Eugenia Golub

Prunul este originar din Siria şi a pătruns în Europa în epoca romanilor. Fructul are beneficii remarcabile asupra sănătăţii, fiind extrem de bogat în acizi organici, vitaminele A şi B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, dar şi multe glucide. Datorită acestor proprietăţi, prunele sunt recomandate astenicilor, sportivilor, copiilor şi persoanelor care suferă de constipaţie ori de boli hepatice. Conform cercetătorilor americani, fructele şi legumele de culoare roşiatică-violet sunt mai bogate în antioxidanţi faţă de cele de alte culori, ceea ce înseamnă că pruna reprezintă un aliat al tinereţii pentru un timp îndelungat.

Prunele sunt un excelent laxativ. Astfel, cine suferă de constipaţie trebuie să consume dimineaţa, pe stomacul gol, opt-zece prune coapte. Le puteţi combina cu o felie de pâine de secară sau de tărâţe. Conţinutul bogat în celuloză şi mucilagiu are o acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal. Şi prunele uscate reprezintă un tratament viabil împotriva constipaţiei. Şase sau şapte fructe uscate se lasă la macerat toată noaptea într-un pahar cu apă, iar dimineaţa, pe stomacul gol, se bea întâi lichidul, apoi se mănâncă fructele. După câteva zile de tratament, intestinul este eliberat de deşeuri şi îşi recapătă peristaltismul normal.

Combate starea de oboseală
Se poate ţine şi o cură cu suc de prune, în mod progresiv, în funcţie de toleranţa gastrică a fiecăruia. După această perioadă vă veţi simţi mai tineri şi mai energici ca niciodată. Datorită proprietăţilor depurative şi diuretice, aceste fructe proaspete sunt utile şi suferinzilor de reumatism, ateroscleroză, celor care au făcut intoxicaţii alimentare şi ajută şi la eliminarea apei din ţesuturi. Consumul de prune fortifică sistemul nervos, întăreşte sistemul imunitar, combate starea de oboseală, reglează funcţiile hepatice şi debitul urinar.Sub formă de compot, o mare parte dintre beneficiile preţioase ale prunei dispar. Însă, acest preparat este indicat persoanelor care suferă de hemoroizi şi celor care au afecţiuni ale aparatului digestiv.

- Cura cu suc vă umple de energie şi vă redă tinereţea

Atenţie! - Interzise diabeticilor

Prunele au şi contraindicaţii, atât cele crude, cât şi cele uscate. Din cauza zaharurilor abundente sunt interzise diabeticilor şi celor care vor să slăbească.