Main menu

header

de Elena Nedelcu

O suferinţă frecvent întâlnită în perioada de vară este diareea. Aceasta este o afecţiune inflamatorie a intestinulelor subţire şi gros, însoţită, câteodată, şi de simptome precum febră, vărsături, colici abdominale, stare de deshidratare şi scădere în greutate.

Băuturile reci înrăutăţesc situaţia
O primă cauză a diareei este abuzul de alimente bogate în celuloză, făinoase şi proteine, băuturi reci şi alcool. De asemenea, infecţia cu agenţi patogeni sau paraziţi, precum Salmonella, stafilococi, virusuri, Giardia, Oxiuri, Trichinela sau Bacilul Koch, poate fi o cauză. În această categorie intră şi intoxicaţiile cu medicamente precum antibiotice, antinevralgice, purgative şi laxative.

Luaţi tinctură de afine
La primele simptome ale afecţiunii pregătiţi-vă un decoct din două linguriţe cu frunze mărunţite de afin sau cu fructe uscate şi 250 mililitri de apă, pe care le fierbeţi cinci minute şi le strecuraţi. Beţi două-trei căni pe zi. Acestea pot fi înlocuite cu sirop de afine din comerţ, consumat diluat cu apă şi suc de lămâie.
Chiar şi tinctura din afine face minuni în caz de diaree. Luaţi câte zece picături, diluate cu apă, de trei-patru ori pe zi, iar dacă situaţia este gravă, recomandat ar fi să creşteţi doza până la o linguriţă, de trei ori pe zi. Tinctura se prepară astfel: zdrobiţi fructele, puneţi-le într-o sticlă şi adăugaţi la o parte de plante cinci părţi de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând cât mai des, şi apoi se strecoară.

Propolisul dezinfectează intestinul
În cazul în care cauza diareei este determinată de o infecţie se va administra propolis, sub orice formă, deoarece acesta este un antibiotic ce are o largă arie de acţiune, cu efect antimicrobian. Urmaţi acest tratament 14 zile fără întrerupere, iar dacă nu veţi scăpa de durere şi disconfort continuaţi încă o săptămână. Dacă sunteţi alergici la propolis recomandăm muguri de plop. Luaţi două linguriţe cu muguri, zdrobiţi-i şi adăugaţi peste ei 250 mililitri de apă. Fierbeţi timp de zece minute, strecuraţi şi consumaţi trei ceaiuri pe zi, călduţe, cu înghiţituri mici.

Piureul de morcovi „strânge” stomacul
Merele au un efect puternic de constipare. Pentru rezultate bune fierbeţi la foc mic un măr decojit într-o cană cu lapte, până ce fructul devine moale. Puneţi amestecul în mixer astfel încât să devină o cremă fină. Beţi o cană după fiecare scaun, până ce vă vindecaţi.
O cură exclusivă cu mere vă scapă sigur de diareea cronică. Curăţaţi câteva mere de coajă şi radeţi-le, apoi consumaţi cinci porţii a câte 200 de grame în 16-18 ore. În primele zile nu mâncaţi nimic altceva, apoi introduceţi treptat orez, brânză de vaci, unt şi aşa mai departe.
Nu uitaţi şi de morcov, o altă legumă care „strânge” stomacul. Fierbeţi o jumătate de kilogram în cât mai puţină apă, până se înmoaie şi apoi daţi legumele prin mixer. Păstraţi pasta la frigider şi luaţi un sfert de cană la fiecare 30 de minute.

Măsuri de precauţie

Pentru a preveni diareea şi simptomele ei nu trebuie decât să urmaţi câţiva paşi foarte simpli:
- nu consumaţi apă decât dacă ştiţi că provine dintr-o sursă sigură sau dacă este îmbuteliată. Nu este recomandată cea din surse inundate, iar dacă nu aveţi altă alternativă aceasta se va fierbe bine pentru a o steriliza;
- spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă caldă înainte de masă, după ce aţi fost la toaletă şi înainte de a găti;
- alimentele se prepară la o temperatură de peste 70 de grade Celsius;
- separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente şi păstraţi-le în frigider la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius;
- spălaţi cu detergent toate suprafeţele şi vasele folosite la gătit.
Pentru un tratament rapid şi sigur orezul face minuni. Fierbeţi o ceaşcă plină cu orez alb sau brun 15 minute în patru căni cu apă şi la sfârşit strecuraţi. Beţi lichidul încet, cu sorbituri mici, pentru a-şi face efectul cât mai rapid