Main menu

header

de Elena Şerban

Afinele roşii, denumite şi merişoare se numără printre cele mai răcoritoare şi hrănitoare produse ale naturii. Acestea conţin, printre altele, 80% apă, zaharuri, acizi, proteine, vitamina A, complexul de vitamine B şi săruri minerale şi sunt bune în numeroase afecţiuni.

Reglează colesterolul
Până acum se ştia doar că merişoarele sunt eficiente în tratarea infecţiilor urinare. Pentru a vindeca această afecţiune este nevoie ca, timp de două săptămâni, să se bea în fiecare zi cel puţin o cană cu suc. Dar nu doar infecţiile urinare pot fi eliminate graţie acestui preparat, ci şi bolile cardiovasculare. Motivul? Merişoarele conţin cantităţi considerabile de antioxidanţi, care îmbunătăţesc funcţionarea sistemului cardiovascular.
Un alt avantaj al consumului acestor fructe, sub formă de zeamă sau crude, este acela că reglează nivelul colesterolului.

Luptă contra cancerului
Fructele se pare că sunt foarte eficiente şi în inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. De aceea, o cură cu suc este recomandată ca tratament complementar al cancerului.
O altă întrebuinţare este aceea de prevenire a căderii dinţilor. Compuşii chimici ai sucului de afine roşii stopează acţiunea bacteriilor, eliminând, în acest fel, infecţiile. De asemenea, tot pe parte stomatologică, se dovedeşte o importantă sursă de calciu, fapt ce duce la întărirea danturii.

Frunzele, folositoare în neplăcerile urinare
De la această plantă nu se folosesc doar fructele, ci şi frunzele. Decoctul obţinut din acestea se administrează ca diuretic şi antiseptic în tratamentul bolilor căilor urinare (cistite, pielite, uretrite). Datorită conţinutului bogat în tanin, acest preparat se poate folosi şi în tratamentul diareii şi al hemoragiilor. Se recomandă, de asemenea, în gută, reumatism sau litiază urinară. Reţeta decoctului este simplă: turnaţi peste două linguriţe cu frunze mărunţite 100 de mililitri de apă rece şi lăsaţi o oră la macerat. După aceea, lichidul se strecoară într-un alt vas, iar peste frunzele rămase se toarnă 100 de mililitri de apă clocotită şi se fierb timp de 15 minute. Vasul se ia apoi de pe foc şi după zece minute se strecoară conţinutul. Se amestecă ambele lichide. Se completează cu apă fiartă şi uşor răcită, până la 200 de mililitri, şi se îndulceşte cu miere. Din acest preparat se ia câte o lingură la intervale de patru ore.
Tot din frunze de merişor, amestecate cu alte plante, se realizează următorul decoct: se amestecă 30 de grame de frunze de merişor, 10 grame de flori de albăstrele, 10 grame de lemn-dulce, se pune o lingură din această combinaţie într-o cană cu apă fiartă, se fierbe zece minute, apoi se lasă să se răcească, se strecoară şi se îndulceşte. Doritorii pot lua câte o lingură din acest preparat înaintea fiecărei mese principale. Atenţie! Acest decoct este contraindicat în timpul sarcinii.

Sfaturi

- Cantitatea necesară de suc de merişoare care trebuie consumată în orice situaţie este de un pahar cu lichid, în fiecare zi după prânz. Cura se ţine două săptămâni
- Pentru că este de mare ajutor în eliminarea oricărui virus, sucul de afine face minuni şi în cazul răcelilor şi al infecţiilor respiratorii