Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Oferta de ulei alimentar de pe piaţă e din ce în ce mai variată. Pe lângă cel de floarea-soarelui, cel mai des întâlnit şi folosit în alimentaţie, au apărut şi alte tipuri de astfel de produse, care au şi proprietăţi curative. În acest din urmă scop, ele pot fi folosite, în funcţie de boala de care suferă fiecare, atât în mâncare, cât şi în loc de medicamente.

Prescris bolnavilor de Alzheimer
Iată câteva exemple de tipuri de ulei şi pentru ce sunt bune acestea: uleiul din germeni de grâu e întrebuinţat de persoanele care au colesterolul ridicat, iar cel din dovleac, de cele cu probleme la prostată, rinichi, vezică, dar şi digestive. Cel obţinut din nucă ajută la regenerarea părului şi la vindecarea varicelor, uleiul din arahide e benefic suferinzilor de inimă, iar cel din armurariu e indicat persoanelor care au probleme cu ficatul şi colecistul. Uleiul de rapiţă e ideal pentru „bolile” vremurilor noastre - stresul şi depresia. Datorită proprietăţilor sale, e recomandat şi persoanelor care suferă de boala Alhzeimer.

Preîntâmpină formarea cheagurilor
În medicina populară, uleiul de rapiţă, obţinut din seminţe, este folosit, în primul rând, datorită acidului alpha-linoleic pe care îl conţine, un precursor al Omega 3. Acesta ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge pe artere şi diminuând riscul apariţiei unor boli cardiovasculare.

Eficace în caz de disfuncţii erectile
Se spune că acest ulei, dacă e consumat în mod regulat, are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge, care nu se mai sparg uşor. De asemenea, datorită acizilor graşi pe care îi conţine şi care intervin în prevenirea depresiilor, uleiul de rapiţă are un rol important în buna funcţionare a creierului. În plus, conţinutul de acizi graşi îl recomandă drept un tratament eficient al disfuncţiilor erectile.
Calităţile sale sunt distruse prin fierbere sau prăjire la temperaturi foarte mari. De aceea, pentru a-şi păstra proprietăţile şi a avea efect maxim curativ, uleiul de rapiţă e bine să fie consumat proaspăt, în salate. Îl puteţi folosi şi pentru a asezona legumele coapte, carnea friptă de vită sau somonul, sparanghelul, pastele sau orezul fiert. De asemenea, e bine să luaţi o linguriţă-două dimineaţa, înainte de micul dejun.

Remediu relaxant

O altă proprietate a acestui tip de ulei e cea antioxidantă, care se datorează conţinutului său de vitamina E. În plus, cercetătorii au constatat că stimulează regenerarea celulară, aşa că poate fi folosit şi ca tratament de relaxare. Pentru aceasta nu trebuie decât să adăugaţi o cantitate mică de ulei în cada cu apă fierbinte şi să vă relaxaţi acolo cel puţin 20 de minute. După ce veţi repeta de mai multe ori această cură veţi observa că pielea dumneavoastră va căpăta o textură mult mai fermă, care vă va ajuta să arătaţi şi să vă simţiţi excelent.