Main menu

header

de Ana Trifan

Scoruşul negru este originar din America de Nord, dar a fost introdus şi în culturile din România. Este o plantă ce se adaptează repede, nu e pretenţioasă în privinţa solului şi nici nu cere îngrijiri deosebite. Fructele sale au calităţi medicinale deosebite. Singura neplăcere ar fi că nu sunt atât de dulci, precum coacăzele sau zmeura. Dacă nu vă plac fructele acrişoare, atunci le puteţi prepara sub formă de suc, împreună cu puţin suc natural de mere. Veţi obţine o băutură delicioasă şi sănătoasă.

Apără stomacul
Cercetările de laborator făcute în 2004 la Departamentul pentru Nutriţie al Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea din Fuji, Japonia, au arătat că fructele scoruşului negru au calităţi gastroprotective şi funcţionează ca remediu natural în tratarea problemelor severe ale stomacului, cum ar fi leziunile ulceroase.
Un alt studiu, realizat în 2003 la Departamentul pentru Nutriţie şi Ştiinţa Alimentelor de la Universitatea Maryland, SUA, a demonstrat că cei care consumă aceste fructe se confruntă cu un risc mai mic al apariţiei cancerului de colon.

Recomandate pentru sistemul cardiovascular
În 2002, cercetătorii polonezi de la Departamentul de Farmacologie al Academiei Medicale de Medicină din Lodz, Polonia, au testat antocianinele din fructele scoruşului negru. Astfel, ei au arătat că acestea sunt eficiente în combaterea aşa-numitului „stres oxidativ” la pacienţii care au boli cardiovasculare. Şi vecinii noştri bulgari au făcut studii pentru a afla care sunt calităţile acestei plante. Astfel, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Plovdiv, Bulgaria, au demonstrat că sucul obţinut din scoruşele negre, care nu are zahăr adăugat, este foarte eficient în tratarea pacienţilor cu diabet.

Au proprietăţi antiinflamatoare
O altă cercetare a relevat faptul că sucul de scoruşe negre, datorită flavonoidelor sale antociane, are şi proprietăţi antiinflamatoare în cazul alergiilor.
Specialiştii în medicină naturistă recomandă această plantă şi pentru probleme de circulaţie şi boli ale tractului urinar, cardiovasculare sau gastrointestinale.
Singura problemă a fructelor ar fi gustul lor acrişor, astringent. Dacă nu vă puteţi împăca însă cu el, recomandarea noastră e să le folosiţi în prăjituri ori la salate de fructe. Nu adăugaţi zahăr, deoarece în acest fel se pierd multe calităţi ale acestor fructe. Dacă aţi plantat un scoruş în grădină veţi putea aprecia şi partea bună a faptului că fructele lui au un asemenea gust, încât ele nu vor fi niciodată victime ale păsărilor, aşa că nu trebuie să le păziţi.