Main menu

header

de Liliana Simidon

În această perioadă de primăvară-vară, când atmosfera este încărcată cu polen, puf şi diverse alte părţi din plante, există multe persoane afectate de alergii. Cel mai des sunt întâlnite astmul specific şi rinita.

Crizele apar în special din cauza polenului
Astmul este o afecţiune caracterizată prin dificultăţi de respiraţie, cauzate de o contracţie brutală a muşchilor ce comandă închiderea şi deschiderea bronhiilor. Atunci când episodul acut este declanşat de expunerea la un stimul specific, avem de-a face cu astmul alergic. Acesta se manifestă prin tuse repetată, strănut în lanţ sau gâfâială şi poate merge până la insuficienţă respiratorie, senzaţie de presiune în piept, mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare şi curgerea nasului. Toate aceste simptome apar episodic şi se agravează atunci când persoana se află în apropierea polenului, a părului sau a blănii de animale, a prafului, sporilor, mucegaiurilor, fumului etc. Crizele apar în special primăvara, atunci când cantitatea de polen din atmosferă atinge cotele cele mai mari.
Cel mai bun tratament constă în evitarea, pe cât posibil, a oricărui contact cu alergenul. O altă modalitate este desensibilizarea. Aceasta constă în expunerea, în mod repetat, la o doză foarte mică din alergenul la care sunteţi sensibili. În acest caz trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare, deoarece, după un anumit interval, trebuie să măriţi doza cu o proporţie infimă. Recomandarea este ca tratamentul să dureze cel puţin trei ani, pentru ca riscurile să fie reduse la maximum.
Ca şi remediu natural puteţi bea câte trei-patru căni pe zi dintr-o infuzie obţinută din următoarele plante, folosite în părţi egale: sovârf, trei-fraţi-pătaţi, obligeană, toporaşi şi cimbru.

Netratate, duc la complicaţii
Rinita alergică este o reacţie exagerată la particulele inspirate din aer, manifestată prin scurgeri nazale, ropote de strănuturi, inflamaţia mucoasei nazale şi congestia sinusurilor. Pe lângă aceste simptome, mai pot apărea mâncărimi în urechi şi în gât, înroşirea ochilor şi dureri de cap.
Rinitele pot fi sezoniere (de exemplu, febra fânului), ele apărând în fiecare an la aceeaşi dată, declanşate de polenuri, dar pot fi determinate şi de acarieni, praf sau blana animalelor domestice. Dacă nu sunt tratate, pot da naştere unor complicaţii ca sinuzită, infecţii ale urechii sau polipi nazali.
Pentru diminuarea reacţiilor rinitei alergice este recomandat ceaiul fierbinte de ghimbir, busuioc şi mentă, în părţi egale. Acesta are un efect dezobstruant la nivelul sinusurilor, uşurează respiraţia şi reduce congestia.

Acumularea de toxine în organism creşte frecvenţa episoadelor alergice acute. Pentru a diminua acest fenomen evitaţi consumul de carne de orice fel, inclusiv peşte, ouă, cafea, mâncare gen fast-food, ciocolată, îngheţată, brânzeturi fermentate şi maioneză.

Recomandări

COUGH KALP - înlătură dificultăţile respiratorii cauzate de congestii şi rinite, degajează sinusurile şi întăreşte imunitatea. Este util în bronşite, astm şi în toate tipurile de tuse. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
KOFOL - ajută la fluidificarea secreţiilor bronşice, calmarea inflamaţiei, reducerea iritaţiei, fiind recomandat în tuse de origine alergică, infecţioasă, astmatică sau tabagică. Administrare: o pastilă se dizolvă în gură o dată la trei-patru ore.
PLANTUSIN CU PROPOLIS ŞI VITAMINA C - este util în toate afecţiunile căilor respiratorii, tuse de origine alergică, bronşită, răceală, gripă. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TREI-FRAŢI-PĂTAŢI - recomandat în boli alergice (rinite, astm bronşic, alergodermii, acnee sau furunculoză). Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.