Main menu

header

de Claudia Stan

Ciurul zânelor (Carlina acaulis) este o plantă frumoasă, cu flori alb-argintii, ce înfloreşte la sfârşitul lunii august. De ani buni, ea este recunoscută, în special la sate, ca fiind miraculoasă, vindecând cu rapiditate diverse boli. Se foloseşte doar rădăcina, pentru uz medicinal.

Acţionează ca un antibiotic
Substanţele conţinute de ciurul zânelor (carlinina) ajută la refacerea organismului slăbit, mobilizând sistemul imunitar. Graţie acestor proprietăţi, planta constituie unul dintre ingredientele principale ale bitterului suedez. Infecţiile acute sau cronice, stafilococii ori bacteriile sunt combătute cu succes de ciurul zânelor. Pentru a beneficia de efectul său antibiotic se adaugă în 250 ml de apă clocotită o linguriţă cu pulbere din rădăcina plantei. Se bea de cel puţin trei ori pe zi şi se recomandă îndulcirea cu miere. Încă de la prima cană cu infuzie veţi simţi procesul de vindecare a bronşitelor şi tuberculozei, după caz.

Ajută în problemele de greutate
Kilogramele în plus cauzează multe probleme atât fizic, cât şi psihic. Persoanelor supraponderale li se recomandă bitterul suedez, deoarece conţine pulbere din rădăcină de ciurul zânelor, ce normalizează greutatea corporală. Este singura plantă din lume ce diferenţiază foarte bine problemele oamenilor. Adică, dacă persoana necesită asimilarea kilogramelor, în cazul de subnutriţie, substanţele plantei favorizează creşterea în greutate (câte o linguriţă la un pahar cu apă, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni). Totodată, pulberea ţinută sub limbă, preţ de câteva minute, ajută în refacerea după pierderi semnificative de kilograme cauzate de boli cronice. De asemenea, combate anemia, impotenţa, tulburările de creştere la copii, sterilitatea şi hernia. În plus, planta întăreşte ţesuturile, ferindu-vă de intervenţii chirurgicale pentru hernie. Utilizată extern (rădăcinile se fierb în 500 ml de apă, timp de 15 minute, după care lichidul răcit se aplică pe locul afectat) ajută în ameliorarea tuberculozei osoase.

Sfat! Procuraţi rădăcina plantei din zone montane ferite de poluare. Scoateţi rădăcina din pământ cu cazmaua şi păstraţi-o într-un loc fără umezeală până se usucă