Main menu

header

de Elena Şerban

Cu un nume ciudat, despre a cărei provenienţă nu se ştie mai nimic, unghia-găii este o plantă meliferă, ce vine mai ales în ajutorul nou-născuţilor.

Această plantă este perenă, aparţine familiei Fabaceae şi are o tulpină culcată la pământ, ce se îndoaie în unghiuri pronunţate. Unghia-găii, Astragalus glycyphylos, se dezvoltă în păduri, tufişuri, poieni, fâneţe şi livezi. Vara, planta face flori galben verzui, din care se dezvoltă fructele sub forma unor păstăi.

Decoctul înlătură problemele digestive
Pentru scopuri medicinale, de la unghia-găii se recoltează, în lunile august-septembrie, întreaga plantă (inclusiv păstăile). În scop terapeutic, nu se foloseşte crudă, ci uscată natural, în locuri bine aerisite.
Din unghia-găii se prepară un decoct, excelent în lupta cu paraziţii intestinali (mai ales limbricii). Tot decoctul se foloseşte şi în calmarea durerilor pulmonare, în ameliorarea problemelor digestive şi în caz de hernie.
Nu se foloseşte doar intern, ci şi extern dacă este fiartă în lapte. În acest caz, preparatul calmează eritemele pielii produse de iritaţii sau arsuri solare. Un efect foarte bun, liniştitor, este obţinut dacă se unge cu acest lapte zona feselor bebeluşilor afectaţi de eritem.

Atenţie! Persoanele care au hipertensiune nu trebuie să consume preparate din unghia-găii, deoarece această plantă reţine sodiul în organism, fapt ce conduce la creşterea tensiunii arteriale.