Main menu

header

de Claudia Stan

Viola odotara sau toporaşul este o plantă ce apare primăvara pretutindeni, pe câmpii, dealuri şi chiar munţi. Are un parfum puternic, iar florile sale, de culoare violet, atrag atenţia datorită frumuseţii lor. Puţini ştiu însă că toporaşii reprezintă şi un buchet de... sănătate.

Evită apariţia bronşitei
Această plantă este utilizată de multă vreme în tratarea răcelilor şi a gripei, deoarece ajută la refacerea rapidă a sistemului respirator, dezinfectându-l. Pentru aceasta se prepară o infuzie astfel: peste o linguriţă cu plantă uscată se toarnă o cană cu apă. Se lasă la infuzat şi se beau cel puţin trei căni pe zi. De asemenea, toporaşii sunt de folos şi pentru a trata durerile de cap, insomnia, depresia, excesul de mucus, tusea şi astmul bronşic. În plus, vindecă bronşitele, datorită unei substanţe conţinute, ce are acelaşi efect precum hidrocortizonul cu aerosol.

Vă scapă de eczeme
Planta constituie un remediu naturist şi pentru eczeme, dar şi un tratament eficient pentru reumatism. Puteţi scăpa de durerile de la încheieturile mâinilor şi picioarelor, dar şi de senzaţia de amorţire cu ajutorul ceaiului din toporaşi. Acesta se obţine prin adăugarea a două linguri cu toporaşi în 300 ml de apă fiartă. Se bea câte o cană dimineaţa, la prânz şi seara. Licoarea face minuni şi împotriva cancerului la sân, dar şi a infecţiilor urinare.

Sfat! Culegeţi toporaşii din zonele nepoluate şi păstraţi-i la loc ferit de umezeală până ce se usucă. Astfel veţi putea avea provizii şi pe timpul iernii.