Main menu

header

de Elena Şerban

Cunoscută mai ales sub numele de răchită albă, salcia albă (Salix alba) este un arbore care face parte din familia Salicaceae. Cu o coroană foarte bogată, formată din ramuri subţiri când sunt tinere, arborele acesta poate ajunge la o înălţime de 20 de metri. Locurile în care se întâlneşte sunt zăvoaiele, prundişurile umede ori marginea lacurilor sau a râurilor.

Efect analgezic
Pentru a fi folosite în scop terapeutic, se recoltează în această perioadă fâşii de pe ramurile tinere. Datorită principiilor active conţinute de răchita albă, aceasta are efecte analgezice, antitermice, tonice, antireumatice, astringente, antiseptice, dar şi sedative. Pentru aceste calităţi, preparatele din salcie sunt folosite în cazul reumatismului acut şi al gutei, al bronşitei, al hiperclorhidriei, dispepsiei, insomniei şi pentru îndepărtarea anxietăţii.

Infuzia şi pulberea, cele mai eficiente
Cele mai eficiente preparate din răchită albă sunt infuzia şi pulberea. Infuzia se obţine după următoarea reţetă: o linguriţă cu scoarţă se pune într-o cană cu apă rece, se fierbe cinci minute şi se infuzează timp de zece minute. După ce se strecoară, se beau două căni în fiecare zi, îndulcite în prealabil cu miere.
Pulberea (pudra din scoarţă) poate fi folosită amestecată cu miere (două grame de pulbere şi o linguriţă cu miere) şi se administrează înainte de cele trei mese principale.