Main menu

header

de Ana Trifan

- Din secretele medicinei naturiste chineze

Schizandra sau Wu Wei Zi este o plantă ce are calităţi excepţionale. În limba chineză, numele său înseamnă „fructul cu cinci gusturi”. Atunci când mâncaţi din această plantă puteţi simţi realmente cele cinci gusturi în acelaşi timp (acru, amar, dulce, condimentat şi sărat). Acest lucru este legat de cele cinci mari elemente energetice ale medicinei chineze (lemn, foc, pământ, metal şi apă). Ele se adresează celor cinci principale sisteme de organe din corp. Planta poate fi cumpărată şi din magazinele de produse naturiste din România.

Adaptogen puternic
Wu Wei Zi este considerată una dintre primele plante cu calităţi adaptogene. Ca şi ginsengul, gulanul, He Shou Wu sau ciupercile Reishi, aceasta are capacitatea de a creşte rezistenţa corpului şi a sistemului nervos faţă de stimulii nespecifici. Poate proteja organismul de problemele date de boli cronice. De asemenea, protejează ficatul şi glandele suprarenale şi previne atrofierea cauzată de stresul extrem.

Creşte atenţia
Planta este un foarte puternic tonic, dar are şi proprietăţi energetice calmante, precum şi o serie de calităţi ce ajută corpul să lupte cu durerile. Este cunoscută şi ca stimulent al sistemului nervos.
De fapt, Wu Wei Zi este considerat unul dintre cele mai puternice tonice pentru minte, folosit pentru a mări capacitatea de concentrare, pentru a îmbunătăţi memoria şi a creşte atenţia. Spre deosebire de alte stimulente ale sistemului nervos, nu provoacă nervozitate. Foarte mulţi dintre cei care au luat Wu Wei Zi au declarat că este calmant, deşi vă ţine într-o stare de acţiune şi măreşte concentrarea.
Una dintre calităţile remarcate în mod deosebit este că planta creşte nivelul de factori autoimuni în cazurile bolilor autoimune fără a „aprinde” sistemul imunitar în vreun fel.

Bun afrodiziac
Această puternică plantă astringentă are capacitatea de a conserva fluidele sexuale până la momentul eliberării. La cei care consumă schizandră cu regularitate se va observa o îmbunătăţire a calităţii lichidelor sexuale şi a excitării. Acest lucru se întâmplă atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Mai mult decât atât, este folosită în medicina chineză în diferite combinaţii, pentru a preveni ejacularea precoce la bărbaţi şi a asigura rezistenţă.

Nu acţionează prin golirea colonului
Wu Wei Zi este una dintre principalele plante detoxifiante tonice folosite în medicina tradiţională chineză. Alături de ciupercile Reishi, este unul dintre principalii agenţi pentru detoxificarea ficatului. Schizandra nu are efectele adverse ale altor detoxifiante promovate şi nu acţionează mecanic, prin golirea colonului. Procesul are loc direct asupra ficatului, acesta fiind ajutat să scape mai repede de toxine.

Asigură longevitatea
Este una dintre cele mai populare plante utilizate în Asia, pentru asigurarea longevităţii. În picturile vechi era prezentată ca simbol al unei vieţi lungi şi sănătoase.

Stimulează producţia de interferon gamma
S-a demonstrat ştiinţific că Wu Wei Zi stimulează producţia de interferon gamma în organism. Testele de laborator au arătat că planta stimulează sistemul nervos, acţionând direct asupra lui. Numeroase studii au indicat că are o acţiune de echilibrare a sistemului nervos central. Aceasta se manifestă prin asigurarea unei balanţe optime în toate acţiunile scoarţei cerebrale. Schizandra, luată cu regularitate, stimulează activitatea intelectuală. Numeroase teste au arătat că cei care iau doze din această plantă îşi îmbunătăţesc concentrarea, coordonarea, atenţia şi rezistenţa.

Îmbunătăţeşte vederea şi auzul
Schizandra are un rol ştiinţific demonstrat şi în redarea vederii şi a auzului. De asemenea, echilibrează activitatea receptorilor din piele. Această creştere a sensibilităţii pe care o provoacă planta se datorează faptului că îmbunătăţeşte funcţiile sistemului nervos central şi a abilităţii sale de a analiza informaţiile primite de la senzorii periferici. Experimentele de laborator au mai demonstrat că schizandra ajută seminificativ capacitatea respiratorie. Poate fi folosită cu succes şi ca expectorant sau antitusiv.

Regenerează celulele hepatice
Nu în ultimul rând s-a demonstrat că Wu Wei Zi este un puternic hepatoprotector. Ajută la regenerarea ficatului şi accelerează sinteza proteinelor şi a acidului nucleic. Cel mai probabil, capacitatea plantei vine din faptul că stimulează regenerarea mitocondriilor din celulele hepatice. În alte studii clinice s-a dovedit eficientă în tratarea numeroaselor simptome neurologice, inclusiv insomnia, durerile de cap, ameţelile sau vederea înceţoşată. Este utilizată, de asemenea, cu succes, în cazurile de psihoze, ce includ manifestări precum halucinaţiile şi paranoia.

„Fructul celor cinci gusturi“ se adresează principalelor cinci sisteme de organe din corp

Conferă pielii strălucire

Schizandra este deseori folosită atât pentru înfrumuseţare, cât şi pentru protejarea tenului de efectele neplăcute pe care le poate da expunerea la soare sau la vânt. Datorită proprietăţilor sale astringente, pielea îşi păstrează mai mult hidratarea şi arată mai frumoasă. În China se spune că aceia care folosesc cu regularitate Wu Wei Zi vor rămâne frumoşi şi vor fi plini de energie şi de forţă. Schizandra poate fi întâlnită în mai toate preparatele cosmetice recomandate de medicina tradiţională chineză, pentru că s-a demonstrat că, utilizată cu regularitate, generează o frumuseţe radiantă. Dacă este folosită timp de 100 de zile succesiv purifică sângele, creşte atenţia, îmbunătăţeşte memoria şi întinereşte energia rinichilor. Datorită extraordinarelor efecte pe care le are asupra sistemului respirator, şi în special asupra plămânilor, ajută pielea să devină mai strălucitoarea, dându-i o culoare sănătoasă şi plăcută. Efectul său astringent ajută la netezirea ridurilor şi asigură tenului o textură fină, dar fermă. Este foarte benefică, de asemenea, pentru păr şi unghii.