Main menu

header

de Claudia Stan

- Salata din frunze este indicată diabeticilor, pentru normalizarea glicemiei

Păpădia este o plantă catalogată drept buruiană. Ceea ce probabil nu ştiaţi încă este faptul că aceasta are numeroase avantaje asupra sănătăţii. Profitaţi din plin de proprietăţile sale terapeutice acum, cât este sezonul ei!

Arde grăsimile
Ficatul este unul dintre primele organe ce primeşte ajutor din partea păpădiei. Planta ajută la mărirea secreţiei biliare, elimină toxinele din organism acumulate în anotimpul rece, îmbunătăţind funcţiile hepatice. Salata din frunzele proaspete depăşeşte ca valoare nutritivă lăptuca, spanacul, fiind bogată în vitamine şi alte substanţe utile corpului. În plus, păpădia ajută în mod indirect tratarea varicelor sau a reumatismului. Fitoterapeuţii recomandă în cazul detoxificării infuzia (o lingură cu frunze mărunţite la o cană cu apă fiartă), deoarece determină arderea grăsimilor şi potoleşte pofta de mâncare. În plus, ajută la scăderea valorii colesterolului din organism şi vă fereşte de constipaţie.

Elimină pistruii
Planta este utilă şi pentru uz extern, sub formă de decoct. Se pun la fiert câte 10 grame din fiecare parte a plantei şi se ţin la foc mic timp de 15 minute. Se fac spălături în zona ochilor afectaţi de cataractă de patru ori pe zi. Pentru părul gras se toacă mărunt frunze proaspete, după care se aplică pe părul uscat, se înfăşoară într-un prosop şi se ţin până dimineaţa. Efectul îl puteţi simţi după două tratamente făcute în fiecare săptămână. Pentru a scăpa de pistruii inestetici frecaţi-vă faţa cu suc proaspăt de păpădie şi lăsaţi să acţioneze timp de o jumătate de oră!

Înlocuieşte cafeaua

Floarea galbenă a păpădiei poate fi mărunţită şi adăugată în ciorbe şi salate, pentru a le da un gust mai bun. În India, pălăriile galbene ale plantei sunt prăjite şi sunt considerate adevărate delicatese. Mai mult, din acestea poate fi preparată şi dulceaţa din păpădie (circa 400 de flori). Se lasă o zi în apă rece, se mărunţesc bine şi se amestecă într-un vas cu sare de lămâie. Se toarnă compoziţia într-un vas de 0,5 litri plin cu apă clocotită, după care se fierbe timp de 15 minute. La sfârşit se strecoară şi se adaugă un kilogram de zahăr, după care se fierbe din nou până ce lasă o zeamă de dulceaţă. Aceasta este indicată pentru întărirea sistemului imunitar. Mai mult, din rădăcinile uscate şi puse la fiert timp de cinci minute rezultă o băutură ce înlocuieşte cu succes cafeaua.