Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Brânca-ursului (Heraclea sphondylium) are frunzele mari de un verde închis, flori albe şi seminţe late, cu un miros foarte pătrunzător şi un gust picant. Planta preferă pădurile luminoase şi umede şi se dezvoltă pe marginea apelor, în locuri foarte curate, având proprietăţi revigorante şi tonice. Pe lângă faptul că au o aromă delicată, seminţele au o putere curativă, asemănătoare cu a ginsengului, pentru că redau tinereţea biologică şi fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos şi ajută la refacerea capacităţii funcţionale a rinichilor.

Tinctura poate combate sterilitatea
Tinctura din brânca-ursului este extrem de eficientă, datorită acţiunii sale rapide. Aceasta se obţine prin măcinarea seminţelor cu râşniţa, pulberea obţinută punându-se într-un borcan, ce va fi umplut până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Se închide ermetic recipientul şi se lasă la macerat vreme de o săptămână, agitând din când în când conţinutul. Se filtrează prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici şi închise la culoare. Preparatul se administrează pe stomacul gol, de trei ori pe zi, câte o linguriţă cu soluţie diluată în o jumătate de pahar cu apă. Sterilitatea la femei şi bărbaţi poate fi combătută printr-un tratament de lungă durată cu tinctură de brânca-ursului. Se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, fiind nevoie să se ţină un regim lacto-vegetarian.

Moderează hipertensiunea
Hipertensiunea, grava problemă a oamenilor care au trecut de prima tinereţe, are şansa de a se modera cu ajutorul a 50 de picături de tinctură de brânca-ursului. Se administrează de patru ori pe zi, înainte de mesele principale, şi nu veţi mai avea probleme cu inima. Tratamentul durează în funcţie de felul în care vă simţiţi şi de felul cum toleraţi planta. Cam după o săptămână de administrare se vor simţi efectele.

Creşte imunitatea rinichilor
Insuficienţa renală poate fi tratată într-un mod naturist. Tinctura de brânca-ursului poate face minuni. Aşadar, se ia o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă de trei-patru ori pe zi. Tratamentul se face minimum 40 de zile şi are un efect de stimulare a circulaţiei sangvine şi a imunităţii locale, de restabilire a funcţiei renale.
Planta se mărunţeşte şi se pune la păstrare într-un borcan de sticlă închis ermetic. Se ia o linguriţă de pulbere pe stomacul gol de trei ori pe zi. Produsul se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Este o formă de administrare folosită mai ales atunci când tinctura nu este tolerată. Pulberea nu are o tărie la fel de puternică precum cea a tincturii, însă diferenţele nu sunt foarte mari.

Rezolvă insuficienţa ovariană
Uleiul de brânca-ursului se realizează din zece linguri cu pulbere din plantă uscată. Acestea se pun în jumătate de litru de ulei rafinat de floarea-soarelui şi se lasă să macereze la soare vreme de trei săptămâni, într-un borcan închis ermetic, după care se filtrează prin tifon. Se va obţine un ulei ceva mai închis, acesta fiind extrem de eficient pentru acnee, răni, tăieturi cu puroi sau alte afecţiuni ale pielii. Insuficienţa ovariană poate fi tratată cu ajutorul unei linguri cu miere amestecată bine cu o linguriţă cu tinctură, ce se ia pe stomacul gol înainte de masă. Se administrează precum tinctura - până la patru linguriţe pe zi.

Stopează menopauza prematură
Menopauza prematură poate fi tratată printr-un tratament progresiv cu tinctură de brânca-ursului. Se începe cu 20 de picături luate de trei ori pe zi în prima săptămână, şi se creşte doza cu câte zece picături pe săptămână, până când se ajunge la 50, luate de trei ori pe zi, în a patra săptămână. Se face o lună de tratament, cu zece zile de pauză. Această gradare, aparent dificilă a tratamentului, este necesară pentru a preveni fenomenele neplăcute date de relansarea activităţii hormonale (bufeuri, nervozitate). De asemenea, eficienţa sa este sporită de o dietă lacto-vegetariană şi cu multe crudităţi. Studiile au demonstrat că produsele vegetale proaspete cresc imunitatea organismului şi înlătură haosul ce ar putea apărea.