Main menu

header

de Claudia Stan

Turiţa-mare este o plantă de culoare galbenă, în formă de stea. Planta este intens utilizată încă din vechime în medicina naturistă, fiind renumită pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.

Leac pentru gingivite
În sezonul rece, inflamaţiile gâtului, nasul înfundat şi stările febrile sunt foarte des întâlnite. Infuzia din plantă (o linguriţă cu plantă, uscată şi măcinată se pune la o cană cu apă clocotită, se lasă un minut, se strecoară) este ideală pentru răceli şi ajută la scăderea febrei. Sunt recomandate trei căni de ceai pe zi. Totodată, gargara cu infuzia din turiţă-mare, de trei ori pe zi, vindecă gingivitele severe. În plus, turiţa este recomandată pentru diminuarea problemelor gastrointestinale, pentru tratarea ulcerului gastric, diareii, cât şi pentru stimularea poftei de mâncare.

Controlează hipertensiunea
Încă din Antichitate, turiţa este renumită pentru puterea de vindecare a rănilor. Pentru a scăpa de inflamaţii ale pielii sau de durerile cauzate de reumatism se recomandă o baie cu plantă (trei pumni de turiţă-mare se pun într-un vas de patru litri cu apă clocotită, se lasă câteva minute, se strecoară şi se adaugă în cadă). Durata este de 15-20 de minute. După baie nu trebuie să vă ştergeţi, ci să îmbrăcaţi un halat gros şi să vă strecuraţi sub plapumă pentru a transpira abundent. Mai mult, specialiştii în medicina naturistă au dovedit că turiţa-mare este benefică persoanelor cu probleme cardiovasculare, controlând hipertensiunea. Totodată, stopează dezvoltarea tumorilor şi neutralizează bacteriile cu care organismul intră în contact.

Previne leucemia
Atunci când organismul are un deficit de vitamine şi de globule roşii, anemia îşi face apariţia. Graţie compoziţiei sale, turiţa-mare echilibrează toate funcţiile organismului, ajutând totodată şi la fixarea calciului în oase. Consumarea zilnică a unei căni cu infuzie din rădăcinile şi din frunzele plantei previne apariţia anemiei şi a leucemiei. În plus, turiţa-mare reduce crizele de spasmofilie şi acţionează ca un calmant la nivelul mucoasei nazale inflamate.
Turiţa-mare poate fi utilizată şi în uz extern, pentru vindecarea rapidă a rănilor sau a acneei. Alifia se prepară în felul următor: într-un vas emailat se pun 150 g de untură curată de porc, se aşază pe foc, iar când s-a încins se presară doi pumni cu turiţă-mare. Se lasă până ce se face spumă şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se retrage de pe foc şi se lasă până a doua zi, când se încălzeşte din nou până ce amestecul devine fluid. Se strecoară prin pânză, şi alifia obţinută se păstrează în cutiuţe închise.