Main menu

header

de Anda Postolache

Ceapa este un aliment-medicament ce nu trebuie să lipsească din meniul nostru curent, pentru că este plină de substanţe hrănitoare şi terapeutice.

Gătirea îi diminuează călităţile
Este de preferat să fie consumată crudă, deoarece, prin gătire, îşi pierde o parte importantă din calităţi. O problemă ar fi mirosul pe care îl emană, dar, dacă putem să trecem peste acest aspect, beneficiile se vor simţi foarte repede. Principalele substanţe pe care le conţine ceapa sunt: potasiul, fosforul, fierul, sulful, iodul, siliciul, calciul, vitaminele C, B6 şi E. Acţiunea de lăcrimare care apare când tăiem leguma are loc din pricina sulfului.

Lăcrimarea e benefică
Această lăcrimare nu numai că nu este dăunătoare pentru ochi, ci dimpotrivă, îi curăţă şi-i revigorează. În medicina naturistă se foloseşte atât intern, cât şi extern. În ceea ce priveşte prima variantă, putem menţiona că se recomandă ca diuretic, are o acţiune de stimulare generală a sistemului nervos, renal şi hepatic, este vermifugă, are acţiune afrodiziacă şi ajută digestia. Pentru uzul extern putem menţiona calităţile acestei legume de calmare şi de dezinfectare, fiind folosită pentru tratarea furunculelor, degerăturilor, negilor şi pentru atenuarea pistruilor.

Decoct contra răcelilor
Atunci când suntem răciţi putem să folosim următorul remediu: se taie două cepe şi se pun în jumătate de litru de apă. Se lasă la macerat timp de opt ore, apoi lichidul se bea în două reprize, înainte de masa de dimineaţă şi de cea de seară. Pentru tratarea paraziţilor intestinali se macerează timp de cinci zile o legumă într-un litru de apă. După trecerea acestei perioade se bea câte un pahar în fiecare dimineaţă timp de o săptămână.

Tratează reumatismul
Ca tratament pentru reumatism, se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute trei cepe necurăţate şi se consumă câte două pahare pe zi, unul când vă treziţi, altul înainte de culcare. În privinţa folosirii externe a legumei, amintim că poate fi tăiată felii şi aplicată pe frunte în cazul migrenelor. Pentru a scăpa de efectele înţepăturilor de insecte se freacă locul cu câteva felii crude timp de câteva minute. Cataplasmele cu legume crude şi muştar se aplică pe locurile dureroase afectate de reumatism.