Main menu

header

de Liliana Simidon

În ultima vreme, tot mai multe persoane suferă de afecţiuni ale ficatului, printre care se numără şi steatoza hepatică. Se ştie, de ficat depinde starea de sănătate a întregului organism. Acest organ este supranumit „Laboratorul central al corpului”. El îndeplineşte mai multe funcţii: ajută la eliminarea toxinelor acumulate, drenează sângele, ajută la producerea bilei. Sunt cazuri în care este surmenat, fiindcă persoana respectivă munceşte mult, astfel acesta nu mai lucrează la parametri optimi.

Când ficatul e „îmbibat” în grăsime
Sunt frecvente cazurile în care mâncăm foarte gras şi ne întrebăm de ce ficatul nostru este „îmbibat” în grăsime, devenind steatozic.
Atunci când se află în faza acută, cauza poate fi: intoxicaţiile sau anumite infecţii. Sunt situaţii în care, la această afecţiune, celulele hepatice se distrug. Trebuie acţionat rapid, altfel viaţa pacientului este în mare pericol. Când steatoza hepatică este cronică, de vină ar putea fi: alimentaţia haotică, în care abundă grăsimile sau produsele de patiserie, greutatea în exces, hepatita cronică, precum şi consumul excesiv de alcool sau excesul de medicamente.

Simptomele se agravează în timp
Dacă vorbim despre simptome, ne vom referi la forma acută şi la cea cronică. La prima se ajunge chiar la comă hepatică, la pierderi de cunoştinţă, iar aerul emanat are un miros pregnant de ficat. În forma cronică există senzaţia de apăsare în zona ficatului, de preaplin, de balonare. În plus, persistă starea de oboseală continuă, de insomnie şi poate apărea atrofia hepatică. Din păcate, în timp, toate simptomele se agravează.

Sfecla roşie, hepatoprotectoare
Diagnosticul de steatoză hepatică trebuie tratat cu maximă seriozitate. În primul rând, trebuie să deveniţi foarte selectivi la mâncare, eliminând din dietă, pentru totdeauna, grăsimile, dulciurile, foietajele şi alcoolul! Axaţi-vă pe cât mai multe cereale, legume şi fructe şi nu uitaţi de sfecla roşie, ce este un hepatoprotector şi un hepatoregenerator de excepţie! Cu cât consumaţi mai puţine grăsimi, cu atât ficatul este mai protejat.
Acum este timpul să adoptaţi o cură cu ceaiuri hepatoprotectoare şi hepatoregeneratoare. Puteţi începe cu fructele de armurariu, ce sunt o adevărată binecuvântare pentru ficat. O cură de 30 de zile este de real folos. Luaţi câte două linguriţe cu fruct măcinat şi mestecaţi cu înghiţituri foarte mici după micul dejun. Apoi beţi 250 ml de apă sau chiar un ceai hepatoprotector. După cină se consumă încă două linguriţe măcinate şi se bea apă sau ceai.
Dacă sunteţi hipertensiv, trebuie să manifestaţi prudenţă, fiindcă valoarea tensiunii poate să crească uşor!

Ceaiul de cicoare, o binecuvântare
Printre ceaiurile ce vă pot fi de folos sunt cele de cicoare, de anghinare sau păpădie. Dumneavoastră veţi alege în funcţie de gustul care vi se pare mai agreabil. Este bine ca, în această perioadă, să faceţi o cură cu vitamine din gama B, ce sunt foarte bune protectoare pentru un ficat suferind.

Mugurii de stuf, de folos în ciroze
Şi produsele din plante vă pot fi de folos, astfel puteţi alege:
- Ciuperca Agaricus Blazei Murill, supranumită ciuperca lui Dumnezeu, poate face minuni pentru un ficat îmbibat în grăsime sau când este vorba despre hipertrofie, cancer hepatic sau hepatită de tip B. Se administrează două pliculeţe pe zi;
- Plusprin Liver poate fi folosit în cazul steatozei hepatice, este hepatoprotector, hepatoregenerator, util în hepatite cronice, dar are şi marele avantaj că poate aduce în limite normale nivelul colesterolului. Se iau trei pastile pe zi;
- Livopickul este utilizat în hepatite, în alcoolism cronic, dischinezie biliară şi anorexie. Se administrează la fel ca Plusprinul;
- Livo-Smilinul este hepatoprotector, hepatoregenerator şi antisteatozic, având acţiune coleretic-colagogă, depurativă, antivirală, carminativă. Se iau trei capsule pe zi;
- Hepatoprotector capsule: acţionează ca un hepatoprotector, hepatoregenerator, decongestiv şi antiinflamator hepatic. Este util în hepatite virale, steatoză hepatică şi ciroză în faza de debut. Se consumă trei capsule pe zi;
- Mugurii de stuf pot fi folosiţi în ciroză hepatică (alcoolică şi toxică), steatoză hepatică, hepatită virală. Mod de administrare: trei capsule pe zi.