Main menu

header

de Anda Postolache

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă lemnoasă. Aparţine familiei mentei, Lamiaceae, are frunze mereu verzi şi flori albastre, albe sau roşii. Este folosit în medicină şi în industria parfumurilor. Denumirea sa derivă din latinescul „rosmarinus”, ce înseamnă „roua mării”.

Îmbunătăţeşte memoria
Medicinal, rozmarinul se utilizează în afecţiuni ale sistemului nervos, fiind indicat în tratarea insomniilor, stărilor de nervozitate, angoaselor, vertijurilor, migrenelor de origine nervoasă, durerilor de cap, depresiilor şi anxietăţii. Acolo unde există instabilitate emoţională, rozmarinul acţionează excelent, ca şi la memoria slăbită. Mai este eficient şi în cazul şcolarilor şi studenţilor, mărindu-le capacitatea de memorare şi cea de concentrare, acelaşi efect avându-l şi în cazul celor care au muncă de birou ce necesită efort intelectual susţinut.

Ameliorează manifestările menopauzei
Iată reţeta pe care o puteţi utiliza pentru a remedia afecţiunile de stomac şi de intestine, steatoza hepatică, bolile respiratorii, memoria slăbită, astenia, surmenajul, debilitatea şi stările neplăcute cauzate de menopauză. Se pun 20 g de vârfuri înflorite într-un litru de apă clocotită. Se infuzează 10-15 minute acoperit, se strecoară şi se beau una-două căni pe zi după mese.