Main menu

header

de Elena Şerban

Printre „ciudăţeniile” pe care le găsim în general în supermarketuri, şi despre care mulţi dintre noi nu ştim la ce folosesc, se numără şi o rădăcină cu aspect de cartof explodat. Ghimbirul, căci despre el este vorba, e folosit din cele mai vechi timpuri în bucătăriile chineză şi indiană. Atât datorită gustului deosebit de bun, cât şi mulţumită faptului că atenuează mirosul specific preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peşte.

Însă, ca în numeroase cazuri, s-a dovedit că ghimbirul nu este un simplu condiment, ci are şi reale proprietăţi terapeutice. Astfel, conform medicilor americani, ghimbirul nu e doar bun la gust în amestec cu alte alimente, ci ameliorează durerile, luptă cu crampele şi îndepărtează răul de maşină.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Uleiurile esenţiale din ghimbir îmbunătăţesc considerabil circulaţia sângelui, ajutând la calmarea muşchilor obosiţi. Astfel, în cazul în care aţi efectuat eforturi fizice deosebite, tot ce trebuie să faceţi este să împachetaţi în tifon patru linguriţe cu ghimbir proaspăt. Peste acest pachet lăsaţi apa să curgă şi apoi îmbăiaţi-vă. Efectul este imediat!
Urâcioasele crampe cauzate de menstruaţie pot fi îndepărtate nu cu medicamente, ci cu un ceai. Un studiu publicat în „Journal of Alternative and Complementary Medicine” („Revista de Medicină Alternativă şi Complementară”) a arătat că ghimbirul este la fel de eficient ca şi Ibuprofenul. Un astfel de ceai se prepară dacă fierbeţi într-o cană cu apă două linguriţe cu ghimbir proaspăt.

Îndepărtează greţurile
Dacă ştiţi că aveţi rău de maşină sau de avion, trebuie să ţineţi la îndemână un termos cu ceai de ghimbir! Dar în afara reţetelor menţionate, ghimbirul are şi alte întrebuinţări:
- După o masă copioasă, infuzia de ghimbir ajută la eliminarea gazelor din stomac sau din intestine;
- În funcţie de cantitatea consumată, planta poate avea efect constipant sau laxativ. Dacă se mănâncă mai mult de zece grame de ghimbir în timpul mesei, are efect constipant, în timp ce o cantitate mai mică este laxativă;
- Ceaiul de ghimbir calmează inflamaţiile gâtului, sinuzitele, răguşeala, febra;
- În caz de greaţă sau de indigestie, ţineţi sub limbă puţină rădăcină de ghimbir.