Main menu

header

de Anda Postolache

În perioada Sărbătorilor de Iarnă şi, în general, la marile sărbători, când tradiţia românilor acordă o mare importanţă bucatelor, există destule cazuri în care au loc abuzuri alimentare. Câteva remedii sunt oricând binevenite.

Hrişcă, rozmarin, suc de cartof
Cel mai frecvent, neajunsurile asupra sănătăţii se manifestă sub forma arsurilor stomacale. Împotriva acestora există unele remedii foarte uşor de aplicat acasă, important fiind să avem în cămară sau în raftul cu ceaiuri medicinale câteva produse. Iată despre ce este vorba.
Hrişca este bună pentru a domoli aceste arsuri dacă o folosim în felul următor: fulgii de hrişcă se prăjesc până capătă culoarea maroniu închis, apoi se ia, la nevoie, câte un vârf de cuţit din acest praf.
Un alt remediu are la bază rozmarinul sălbatic. Se prepară o infuzie obişnuită, dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită, şi se bea în reprize, câte o lingură la câteva ore, de patru-cinci ori pe zi.
Pentru a calma arsurile se mai recomandă şi zeama de cartof. Stoarcem un cartof crud la storcător şi bem zeama sau putem, de asemenea, să mestecăm bine câteva feliuţe de cartof crud. Este şi un remediu pentru ulcer, dar şi un pansament pentru stomacul sănătos.

Argila şi zeama de tărâţe de grâu, calmantele perfecte
Apa de argilă ajută şi ea foarte mult la calmarea stomacului.
Se prepară zilnic apă de argilă în felul următor: două linguriţe cu argilă se pun într-un pahar cu apă, se amestecă bine şi se bea dimineaţa pe stomacul gol. Apa de tărâţe este şi ea de ajutor, dar aceasta se prepară altfel: se pun câteva liguri cu tărâţe într-un borcan şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară şi se bea înainte de masă. Această apă ajută la echilibrarea mediului acid din stomac şi este de folos organismului, în general, fiind plină de vitamine din complexul B. Purifică şi detoxifică, curăţă tenul şi ajută rinichii să lucreze bine.

Evitaţi cafeaua!
Persoana care suferă de arsuri la stomac trebuie să se protejeze şi să nu facă abuz de cafea şi de condimente. De asemenea, usturoiul, ceapa, ardeiul iute, piperul irită stomacul sensibil şi pot accentua problemele, ajungându-se de la gastrită la ulcer.