Main menu

header

950 7 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Istoria lămâiței ca plantă tămă­duitoare vine din urmă cu 2.000 de ani, de la grecii antici, care au dedicat această plată zeiței vână­torii, Diana, și au folosit-o ca remediu pentru numeroase afecțiuni. Acest vindecător al naturii a confirmat, pe parcursul cercetărilor, proprietăți de excepție.

Relaxează sistemul nervos

Lămâiţa este un adevărat vindecător natural. Încă din Evul Mediu, planta a fost utilizată pentru a diminua tensiunea ner­voasă și a combate insomniile și stările de epuizare. În prezent, oamenii de știință au confirmat faptul că lămâița are potențial antistres și antianxietate, relaxează siste­mul nervos și tensiunile musculare, favori­zând odihna și o stare generală de bine. Mai mult, un studiu recent a relevat faptul că planta a mărit semnificativ abilitatea de concentrare și de execuție a sarcinilor voluntarilor care au participat la o serie de teste. De asemenea, uleiurile volatile din lămâiță conțin substanțe care rela­xează mușchii vezicii, stomacului și uteru­lui, ameliorând, astfel, crampele, balonă­rile, greața și durerile menstruale.

Potoleşte migrenele şi febra

Ca plantă medicinală, lămâiţa este folosită în mod tradițional pentru a com­bate simptomele bronșitei, migrenele și febra, întrucât are efect antiinflamator con­firmat de cercetări. Totodată, lămâița a demonstrat, în cadrul unor studii pe ani­male de laborator, capacitatea de a bloca parțial activitatea hormonilor tiroidieni, fiind considerată un adjuvant în tratamen­tul bolii Graves, afecțiune autoimună, în care glanda tiroidă produce hormoni tiroi­dieni în exces. Pe de altă parte, studiile au pus în evidență că planta conține poli­fenoli, care pot ameliora semnificativ durerile cauzate de răceală și pot combate virusul herpes simplex, zona zoster și alte afecțiuni virale, reducând nu doar durata și severi­tatea herpesului, ci și frecvența revenirii afecțiunii. Preparatele pe bază de plantă care se pot utiliza extern variază de la creme și unguente la balsamuri de buze.

Lămâița conține uleiuri volatile, printre care citronela și citral A și B, precum și antioxidanți, care o recomandă pentru prevenirea demenței