Main menu

header

937 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Înrudită cu broccoli, conopida sau rucola, varza-creață este un aliment-minune, recomandat tuturor pentru un metabolism în cea mai bună stare de funcționare.

Protejează vederea

Varza-creață aduce organismului niveluri ridicate de vitamine - C, A, E, K - precum și folat, calciu, fier, potasiu și fosfor. Ca sursă excelentă de glucozinolați, această legumă cu frunze verzi cu gust deosebit este creditată de numeroase studii cu proprietatea de a proteja organismul împotriva instalării cancerului. De asemenea, prin nutrienții pe care îi conține, varza-creață ține corpul la adăpost de bolile cardiovasculare, prin acțiune dublă: aportul de fibre, care scad colesterolul și detoxifică organismul, și prevenirea îngroșării arterelor. În același timp, consumul acestei legume aduce organismului antioxidanți ca betacaroten, luteină și zeaxantină, care sunt de natură să țină la distanță bolile neurodegenerative și să protejeze vederea până la vârste foarte înaintate.

Luptă cu anemia

Prin cantitatea semnificativă de fier pe care o aduce organismului, varza-creață este recomandată în caz de anemie, precum și copiilor şi celor care vor să aibă un sistem osos puternic și un organism bine oxigenat. Pe de altă parte, consumul acestei legume este echivalent cu un aport prețios de calciu, necesar tuturor, și în special femeilor aflate la menopauză, care se pot feri, prin consumul de varză-creață, de instalarea osteoporozei. Nutriţioniştii recomandă ca, de trei-patru ori pe an, să se facă o cură de revigorare cu această legumă, împotriva surmenajului fizic şi intelectual. Timp de 20 de zile, înainte de mesele de prânz şi de seară, se consumă câte 150 de grame de varză-creață, tocată mărunt, asezonată cu puţin ulei de măsline şi cu suc de lămâie. Grație proprietăţilor antiinflamatoare, minunatele frunze se pot dovedi aliați prețioși împotriva suferințelor artritei și a bolilor autoimune. În plus, bogăția de nutrienți din varza-creață asigură funcționarea optimă a sistemului nervos, potențând capacitatea de atenție și memoria.

Prin aportul însemnat de fibre, varza-creață susține sănătatea sistemului digestiv