Main menu

header

935 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, colțul-lupului este supranumită „aspirina naturală”, grație efectelor sale benefice și rapide asupra simptomelor afecțiunilor respiratorii, dar nu numai.

Ameliorează ulcerele stomacale

Colțul-lupului este binecunoscut de terapeuții medicinei naturiste și de persoanele care doresc să se trateze pentru anumite afecțiuni în mod natural, fără efecte secundare. Planta este una dintre vedetele acestui tip de abordare, având un renume bine consolidat de vindecător în afecțiunile respiratorii - bronșită, răceală, astm. Colțul-lupului, din care s-a izolat aspirină naturală încă din secolul al XIX-lea, elimină apa din organism sub formă de transpiraţie, menţinând în parametrii normali temperatura corpului. Ceaiul din această plantă se prepară din amestecarea a două linguriţe cu colțul-lupului într-o cană cu apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat pentru 20 de minute. Se consumă câte un sfert din cantitate, pe parcursul unei zile. În același timp, colțul-lupului este faimos pentru acțiunea la nivelul sistemului digestiv. Efectul său astringent calmează rapid diareea, împiedică deshidratarea și pierderea nutrienților, ameliorează ulcerele stomacale și reglează sucurile gastrice.

Atenuează suferințele reumatice

Substanţele antiinflamatoare din colțul-lupului au făcut din această plantă un adevărat vindecător pentru persoanele care suferă de dureri articulare. Planta ajută la ameliorarea durerilor provocate de boală, înlătură simptomele cu uşurinţă şi, în același timp, oferă o stare de bine pacientului. Salicilatul de metil, substanţă ce se regăseşte din plin în părţile aeriene ale colțului-lupului, acţionează şi asupra centrilor nervoşi, inducând o relaxare care favorizează calmarea suferinței fizice. De altfel, în Europa în special, planta este utilizată ca remediu în cazuri de dureri de cap, menstruale, de spate și musculare. Se poate utiliza colțul-lupului sub formă de ulei, obţinut în casă prin amestecarea a 200 ml ulei de măsline extravirgin cu 200 g frunze şi flori de plantă, proaspete, strivite. Lichidul se lasă la macerat pentru aproximativ două săptămâni, apoi se strecoară şi se depozitează în recipiente speciale, folosindu-se ca masaj pe zonele afectate.

Infuzia de frunze de colțul-lupului ajută la tratarea gingivitelor şi a inflamaţiilor de la nivelul cavităţii bucale

„Aspirina naturală” colţul-lupului are efect astringent şi calmează afecţiunile stomacale

Elimină toxinele din corp

Ceaiul de colțul-lupului este binecunoscut pentru capacitatea de a accelera eliminarea apei și toxinelor din organism, precum și de a regla metabolismul, ceea ce îl face un aliat natural de calibru al menținerii unei greutăți optime sau, după caz, al slăbitului sănătos. Ceaiul se prepară prin amestecarea a 250 ml apă fierbinte cu o lingură cu frunze și flori uscate de plantă. Lichidul se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară și se bea încet, când atinge temperatura agreată. De asemenea, planta conține o cantitate semnificativă de antioxidanţi, studiile de specialitate evidențiind capacitatea colțului-lupului de a elimina stresul oxi- dativ și de a ajuta la curăţarea şi la fluidizarea sângelui. Totodată, planta se foloseşte şi ca inhibator al dezvoltării celulelor canceroase. Potrivit rezultatelor uni studiu clinic, pacienții diagnosticați cu această boală care au consumat infuzie de colțul-lupului un timp mai îndelungat au înregistrat o rată de scădere considerabilă a celulelor tumorale.